Rettferdighetens ryttere åpner Oslo Pix

31. mai–6. juni er det igjen klart for filmfestival! Årets åpningsfilm er den danske actionkomedien Rettferdighetens ryttere, med Mads Mikkelsen og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollene.

Oslos kinosaler har vært nedstengt siden november, og Oslo Pix håper å kunne være med på å gjenåpne hovedstaden, og å invitere til kinovisninger med det beste filmverdenen har å by på akkurat nå. Med den fjerde utgaven av Oslo Pix byr vi på det beste av norsk og nordisk film, i tillegg til høydepunkter fra Europa og Nord-Amerika. Vi lover som vanlig førpremierer, kritikerroste festivalfavoritter og brennaktuelle dokumentarer når årets festival går av stabelen.

I år byr Oslo Pix dessuten for første gang på et digitalt festivalprogram, og en rekke av arrangementene kommer til å være digitale. De store filmopplevelsene, interessante debatter og møter med spennende norske og internasjonale filmskapere kommer dermed rett hjem til deg i sofakroken!

Om det blir en heldigital festival eller en hybridvariant med visninger både i kinosal og på nett gjenstår fortsatt å se, men vi krysser fingrene for at vi kan møtes igjen og dyrke kinomørket og den kollektive filmopplevelsen i salene på Saga, Klingenberg og Vika kino og Vega Scene. I år har vi også planlagt visninger av noen nøye utvalgte filmklassikere på SALT, der publikum kan nyte film, mat og forhåpentligvis noe godt i glasset i solnedgangen.

Det fullstendige festivalprogrammet slippes onsdag 12. mai, men vi kommer til å slippe flere høydepunkter fra programmet i tiden fremover, så følg med her på nettsiden og på Facebook, eller meld deg på vårt nyhetsbrev!

Dansk stjernelag åpner festivalen

Den danske actionkomedien Rettferdighetens ryttere får æren av å åpne den fjerde utgaven av Oslo Pix. Filmen har hatt knallsuksess i hjemlandet, der den var den nest best besøkte kinofilmen i fjor.

Rettferdighetens ryttere 2

Rettferdighetens ryttere (regi: Anders Thomas Jensen)

Den utstasjonerte soldaten Markus (spilt av Mads Mikkelsen) må reise hjem til tenåringsdatteren Mathilde etter at en tragisk togulykke rammer familien. Togulykken som ved første øyekast virker helt tilfeldig, er kanskje mer komplisert – i hvert fall ifølge matematikeren Otto (Nikolaj Lie Kaas) og hans to eksentriske kolleger Lennart og Emmenthaler. Otto, som selv var passasjer på toget, er nemlig overbevist om at ulykken er et nøye planlagt attentat utført av en av Danmarks farligste bander.

Rettferdighetens Ryttere stiller store spørsmål om forutsigbarhet, sannsynlighet og tilfeldigheter. Regissør Anders Thomas Jensens herlige svarte komedier har gledet publikum også her til lands i en årrekke, og vi er svært stolte over å kunne åpne festivalen med hans nyeste film. I tillegg har du under festivalen mulighet til å se to av Jensens tidligere filmer, Blinkende lykter (2000) og De grønne slakterne (2003), som vises på vår digitale plattform.

Svensk publikumsfavoritt er årets avslutningsfilm

Spring, Uje, spring er en selvbiografisk fortelling ført i pennen av Uje Brandelius, frontfigur i det venstrevridde popbandet Doktor Kosmos. Brandelius og familien spiller seg selv, i en svært gjenkjennelig skildring av hverdagslivet i den svenske forstaden. Filmen kapret svenskens hjerter og vant publikumsprisen under Gøteborg filmfestival i fjor, i tillegg til “Guldbagger” for beste film, beste manus og beste skuespiller. Regien er ved Henrik Schyffert fra komikergruppa Killinggänget, som antageligvis er best kjent i Norge for den kritikerroste, absurde komedien Fire nyanser av brunt (2004).

Spring Uje spring 2

Spring, Uje, spring (regi: Henrik Schyffert)

Norsk førpremiere

Som en ekstra godbit er vi stolte av at vi får presentere den norske spillefilmen HAN, skrevet og regissert av Guro Bruusgaard, under årets festival. Brusgaard har skrevet manus i samarbeid med FIjona Jonuzi, og filmen er produsert av Alternativet. Filmen konkurrerer om prisen for beste film i konkurranseprogrammet Grand Pix Nordisk Fiksjon, sammen med Rettferdighetens Ryttere og Spring Uje Spring.

HAN 2

HAN (regi: Guro Brusgaard)

HAN følger tre menn i ulike stadier av livet, som i løpet av et døgn opplever sosiale og emosjonelle fall på hver sin kant av Oslo: Skilsmissebarnet Harald (Frank Werner Laug), den arbeidsledige Eirik (Emil Johnsen) og den anerkjente – men plutselig utkvoterte – manusforfatteren Petter (Johannes Joner).

Spillefilmdebutant Guro Bruusgaard har selv uttalt at hun fikk ideen til filmen etter å ha lest at når kvinner ble spurt om hva de fryktet mest hos det motsatte kjønn, var svaret å bli drept eller voldtatt. Når menn fikk det samme spørsmålet, var svaret å bli ledd av. Det er ingen tvil om at Bruusgaard med sitt direkte og høyst aktuelle blikk på utenforskap, krenkelser og mannsrollen har laget en av årets viktigste norske filmer – båret frem av imponerende skuespillerprestasjoner fra de tre hovedrolleinnehaverne.

Les mer om filmene her: