Pix Politikk

Pix Politikk er arenaen for film og debatt – og i år handler de filmene om islamsk feminisme, italiensk mafia, autisme og jordens undergang.

Pix Politikk er arenaen for film og debatt på OSLO PIX 2019 // Filmfestival – og i år handler de fire filmene om islamsk feminisme, italiensk mafia, autisme og jordens undergang.

Visningene i Pix Politikk er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.

ERVIN - onsdag 5. juni kl. 17.30

Hva skjer når et barn ikke lenger kan uttrykke seg og gjøre seg forstått av verden rundt, ikke en gang av sine nærmeste? Ervin er et nært portrett av en familie med et autistisk barn.

Det er en observerende film: Med få ord, men desto mer uttrykksfulle bilder, situasjoner og stemninger gir den oss innblikk i en krevende hverdag og en families sårbarhet. Vi følger dem i søken etter et nytt landskap å kommunisere i: et skjørt grenseland mellom det å gi opp, og å ha håp for barnet og fremtiden.

Regi: Karoline Grindaker
Produsent: Therese Naustdal / Gaia Film

Etter visningen 5. juni blir det en samtale om autisme. Hva vet vi om diagnosen og hva kan vi gjøre for disse barna og deres familier og hvordan kan hjelpen tilrettelegges.

Paneldeltakere:
-Mia Tuft, Nevrospykolog ved NKSE og forfatter
-Benedikte Løvli, barnehagelærer og mor til Ervin
Moderator: Aslak Bonde, journalist Følg Facebook-eventet her.

Kjøp billetter til visningen her

SHOOTING THE MAFIA - torsdag 6. juni kl. 18.00

Forstå Italias voldelige moderne historie gjennom én eksepsjonell kvinnes kameralinse. Letizia Battaglia er blant Italias mest anerkjente fotojournalister, og har viet fire tiår av sitt liv til å dokumentere mafiaens terrorregime på Sicilia.

Det nærgående portrettet viser hvordan korrupsjon og organisert kriminalitet ødelegger samfunnet innenfra, og regissør Kim Longinottos sedvanlig skarpe blikk gir oss en fortelling om kjærlighet, patriarkatet, frihet – men aller mest om Italia.

Etter visningen 6. juni blir det en panelsamtale om mafiaens rolle på Sicilia i dag. Hvilke tiltak kan brukes for å bekjempe organisert kriminalitet, og hva med mafiaen i resten av Europa?
Følg Facebook-eventet her.

Kjøp billetter til visningen her

REFORMISTEN - fredag 7. juni kl. 17.30

Dokumentaren Reformisten var åpningsfilm på CPH:DOX tidligere i år, og omhandler danske Sherin Khankan og en gruppe likesinnede muslimske aktivister vil åpne en av Europas første moskeer som blir ledet av kvinnelige imamer. Moskeens medlemmer fronter en gjenlesning av Koranen bygget på toleranse, likestilling og islamsk feminisme.

Denne tilnærmingen fører dem fort på kant med den tradisjonelle, patriarkalske lesningen og praksisen. Sherin og hennes allierte må finne ut om de skal kjempe i det skjulte eller stå synlige på barrikadene – og om de klarer å stå sammen i stormen.

Etter visningen av filmen 7. juni blir det samtale om likestillingskampen innen islam i Norden. Hva er målet og hvilke reformmuligheter finnes det innen islam?

Paneldeltakere:
- Sherin Khankan, hovedperson i filmen, feminist og grunnlegger og leder av Mariammoskeen.
- Mohammad Usman Rana: talsperson for vestlig/norsk islam, skribent og lege og tidligere leder for Muslimsk Studentersamfunn
- Lena Larsen: Religions historiker, tidligere leder av Islamsk Råd Norge
Moderator: Linda Noor, daglig leder i Minotenk -Minoritetspolitisk tenketank

Kjøp billetter til visningen her

ANTHROPOCENE: THE HUMAN EPOCH - søndag 9. juni kl. 18.15

Gjennom denne storslagne og slående vakre reisen til seks kontinenter veiledes vi av Alicia Vikanders tillitsvekkende røst, men budskapet er dypt rystende. Menneskeheten har endret jordkloden på et slik altomfattende vis at forskere argumenterer for at vi nå har gått inn en ny geologisk tidsalder: Antroposen, menneskets tidsalder.

Dette er tredje film i trilogien som også inkluderer Manufactured Landscapes (2006) og Watermark (2013), fra regissør-teamet Baichwal, de Pencier og Burtynsky.

Etter visningen 9. juni ser vi nærmere på den omfattende påvirkningen menneskene har på jordas geologi og økosystem, og hvordan vi kan sikre en fremtidsrettet og grønn næringsutvikling? Mer informasjon om paneldeltakere kommer snart!

Kjøp billetter til visningen her

Visningene i Pix Politikk er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.