Se de nominerte til Nordisk råds filmpris

Prisen har 20-årsjubileum i år, og de fem nominerte filmene vises under Oslo Pix Filmfestival.

Oslo Pix Filmfestival har et særlig fokus på løfte frem nordisk film, og vi er stolte av å kunne vise de fem nominerte filmene til Nordisk råds filmpris, fra henholdsvis Finland, Danmark, Island, Sverige og Norge.

Prisen deles i år ut for 20. gang, og offentliggjøres tirsdag 1. november 2022, under Nordisk råds sesjon i København. Visningene under Oslo Pix Filmfestival gjøres i samarbeid med Nordisk Film & TV Fond.

Alle filmene vises under årets Oslo Pix Filmfestival.

Om Nordisk råds filmpris 
Nordisk råds filmpris skal bidra til å gjøre det lettere å produsere nordisk film og forsterke det nordiske filmmarkedet. Prisen har blitt delt ut siden 2002. 

Prisen skal gå til en kinofilm som er forankret i den nordiske kulturen, har høy kunstnerisk verdi, har utmerket seg gjennom artistisk originalitet, samt framstår som et helstøpt verk. Det er også et pluss at filmen er nyskapende innenfor filmsjangeren når de nominerte filmene sammenlignes. 

Les mer om Nordisk råds filmpris her. 

DETTE ER DE NOMINERTE

FINLAND

Jaakko og Sirpa har aldri møtt hverandre ansikt til ansikt, men de snakker sammen på telefonen flere ganger om dagen. Når han får vite at hennes sykdomsløp har blitt forverret, bestemmer han seg for å reise og besøke henne. Problemet er bare at Jaakko er blind og lenket til rullestolen, og Sirpa bor langt unna. For å komme seg dit må Jaakko stole på hjelp fra fem fremmede. Hva kan gå galt?

Finn billetter her

Filmfotograf Sari Aaltonen stiller til Q&A etter visningen.

DANMARK

En dansk prest reiser til en fjern del av Island en gang på slutten av 1800-tallet for å bygge en kirke og fotografere innbyggerne der. Men jo lenger ferden går inn i det utilgivelige landskapet, jo lenger unna sitt opprinnelige mål, sitt oppdrag og sin moral beveger han seg. Hlynur Pálmason viste sin forrige film, VINTERBRØDRE, på Oslo Pix Filmfestival i 2018, og VANSKABTE LAND hadde sin verdenspremiere under årets filmfestival i Cannes.

Finn billetter her

ISLAND

Et islandsk par, María og Ingvar, bor sammen med saueflokken sin på en avsidesliggende gård. Når de en dag finner et mystisk nyfødt barn på tomten sin bestemmer de seg for å beholde det og oppdra det som sitt eget barn. Til å begynne med bringer det nye bidraget til familien mye glede, før ting tar en mørk vending. LAMB hadde sin verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i 2021, og mottok fortjent "Prize of Originality".

Finn billetter her

Skuespiller Hilmir Snær Guðnason stiller til Q&A etter visningen.

SVERIGE

Svensk-costaricanske CLARA SOLA ble vist under Film fra Sør 2021, og mottok der Nye Stemmer-prisen. 

Den 40 år gamle jomfruen Clara lever i naturskjønne omgivelser i en costaricansk fjellandsby, sammen med sin overbeskyttende mor og en niese. Grunnet hennes spesielle væremåte og angivelig varme hender oppfatter lokalbefolkningen henne som en inkarnasjon av Jomfru Maria, og ved hjelp av entusiastisk markedsføring fra Claras mor strømmer de til for hjelp og velsignelse. Når denne påtvungne rollen kolliderer med en seksuell oppvåkning og lengsel etter løsrivelse og frihet, setter Clara i gang en intens kamp for sin egen frigjøring.

Finn billetter her

Regissør Nathalie Álvarez Mesén stiller til Q&A etter visningen.

NORGE

Belønnet med Oscar-nominasjoner og skuespillerpris i Cannes, og en publikumssensasjon på norske kinoer.

Julie er snart 30 år, hun har mange talenter, men få resultater og føler seg mer og mer som en birolle i sitt eget liv. Kjæresten hennes, Aksel – litt eldre, og en suksessfull tegneserieskaper – vil at de skal stifte familie, men Julie holder igjen. En kveld sniker hun seg inn på en fest hvor hun treffer en ung og sjarmerende fyr. Snart har hun forlatt Aksel og kastet seg inn i nok et forhold. Julie kjemper for å holde alle dører åpne, men finner snart ut at noen livsvalg allerede ligger bak henne.

I 2016 ble Trier med LOUDER THAN BOMBS den første norske filmskaperen til å motta Nordisk råds filmpris, og kan nå bli den første norske dobbeltvinneren av prisen.

Finn billetter her

Skuespiller Renate Reinsve og produsent Andrea Berentsen Ottmar stiller til Q&A etter visningen.