Franske perler på festival

Frankrike står for en enestående kvalitet i det europeiske filmlandskapet. På Oslo Pix har vi en helt egen seksjon for fransk film. Velkommen på Pix Rendez-vous.

Frankrike har en enestående posisjon innen europeisk film. Ikke bare gir de filmkunsten et løft gjennom Cannes-festivalen, som hvert år er boltreplass for noen av verdens største filmskapere. De er også et land hvor film, kino og filmfestivaler har stått sterkt blant publikum helt siden Lumiére-brødrene fant opp kinematografen og inviterte til de første offentlige filmvisningene i 1895.

Hvert år står landet bak en stor mengde egne produksjoner og samproduksjoner med andre land, som til sammen representerer enorm bredde og solid kvalitet. Med seksjonen Pix Rendez-Vous ønsker vi å omfavne denne rike filmkulturen, enten du er god kjent med franske filmskapere fra før eller ikke kan navnet på en eneste en.

Seksjonen samler alle de ni franskspråklige filmene på programmet, og spennvidden i seksjonen er stor. Fra kostymedrama og romantisk komedie, til politisk thriller, samlivsdrama og fjorårets beste og mest særegne film fra en debutant, Gorge Coeur Ventre / Still Life av unge Maud Alpi. Den inkluderer også noen av de mest omtalte filmene fra fjoråret: Personal Shopper av den anerkjente franske regissøren Olivier Assayas med stjerneskuddet Kirsten Stewart i hovedrollen.

Seksjonen er et samarbeid med det franske kulturinstituttet, Institut français Norge som i mange år har drevet en egen filmfestival i Oslo, «Rendez-Vous med fransk film.» Festivalen har brakt ny franskspråklig film, inkludert franske samproduksjoner, til et bredt publikum i Norge. Med Pix Rendez-Vous, som er en videreføring av festivalen, ønsker vi å fortsette dette gode og viktige formidlingsarbeidet.

Les mer om alle filmene her.

Baden Baden

26 år gamle Ana er det man kaller en sjel og en skjorte. Etter å ha prøvd seg i filmbransjen, «låner» hun produksjonsselskapets Porsche og drar hjem til Strasbourg. Der bruker hun sommeren på å pusse opp bestemors baderom og teste ut forhold til ulike menn, inklusive den håpløse eks-kjæresten Boris.

Kjøp billetter her.

Chez Nous (This is Our Land)

Det er umulig ikke å tenke på Marine Le Pen og Front National når man ser Lucas Belvaux’ film. En alenemor fra arbeiderklassen i Nord-Frankrike som vinnes over av en høyrevridd og karismatisk leder, er et godt utgangspunkt for en film. Chez Nous/This is Our Land prøver å forstå hvorfor arbeidervelgere slutter opp om konservative strømninger i dagens politiske klima, uten et øyeblikk å bli ukritisk.

Kjøp billetter her.

Cézanne et Moi (Cezanne & Zola)

Cezanne & Zola er en visuell perle av en film som reflekterer farger og detaljer fra Cezannes malerier og skildrer omgivelsene så levende at vi nærmest kan smake, lukte og føle dem. Filmen tar temperaturen på 1800-tallets franske kulturelite, men først og fremst på det stormfulle, livslange vennskapet mellom to av dens giganter: maleren Paul Cézanne og forfatteren Émile Zola. Regissør Danièle Thompson unngår å skjønnmale noen av dem, men viser oppturene og nedturene i vennskapet, og viktigst av alt hvordan de to kunstnerne inspirerte hverandre.

Kjøp billetter her.

L’économie du couple (After Love)

Å gi slipp på kjærligheten er ikke enkelt. I sin siste film L'économie du couple/After Love viser Joachim Lafosse hvor vanskelig et brudd kan være: ikke bare på grunn av følelsene, men fordi det også handler om økonomi og banale små detaljer. Marie og Boris skal skilles etter 15 års ekteskap. De to jentene deres sliter med å forstå hvorfor foreldrene oppfører seg så rart mot hverandre, og det blir ikke enklere av at Marie eier den flotte leiligheten deres alene, så Boris ikke er økonomisk selvstendig nok til å flytte ut.

Kjøp billetter her.

L’effet Aquatique (The Together Project)

Nyere romantiske komedier har gjerne for mye av det ene eller for lite av det andre, og originalitet er nærmest utenkelig. L'effet Aquatique/The Together Project er derimot et friskt pust av en film som er oppriktig romantisk og morsom uten å bli kynisk. Vi møter den sjenerte franske kranføreren Samir som er villig til å strekke seg langt for å komme i kontakt med svømmelæreren Agathe.

Kjøp billetter her.

Personal Shopper

Personal Shopper er et gåtefullt psykologisk drama med overnaturlige, metafysiske overtoner og hint av skrekkfilm, hvor mesterregissør Olivier Assayas tar opp igjen samarbeidet med stjerneskuddet Kirsten Stewart etter Sils Maria i 2014. Stewart gjør en modig og fengslende tolkning av rollen som Maureen, en ung amerikansk kvinne som jobber som personlig kleskonsulent for en eksklusiv kundekrets i Paris.

Kjøp billetter her.

Kjøp billetter til visningen på Kunstnernes Hus Kino her.

L’Odyssée (Jacques - Havets Erobrer)

I L'Odyssée/Jacques – Havets erobrer følger vi den sanne historien om havforskeren og filmregissøren Jacques-Yves Cousteau som dedikerte livet sitt til havet. Cousteau, en av de mest myteomspunne menneskene i vår moderne historie, har blitt belønnet med både Oscar og Gullpalme. Filmen starter i 1949 når Cousteau, sammen med familien og det fargerike mannskapet på båten Calypso, drar ut på en verdensomspennende sjøreise.

Kjøp billetter her.

Gorge Coeur Ventre (Still life)

Gorge Coeur Ventre/Still Life er verken dokumentar eller spillefilm, men noe midt imellom. Den foregår i all hovedsak på et slakteri, og følger de ansatte der – særlig en ung, pønkete fyr spilt av amatørskuespiller Virgile Hanrot – og dyrene som ankommer. Fortellingens joker er den unge mannens hund Boston, som observerer de andre firbentes skjebner, og som spiller hovedrollen i filmens gåtefulle sluttsekvens.

Kjøp billetter her.

Réparer les Vivants (Heal the Living)

Et hjerte spiller hovedrollen i Katell Quillévérés flettverksfilm. Det tilhører 17 år gamle Simon, som tidlig i filmen blir erklært hjernedød etter en ulykke. Hendelsen påvirker ikke bare hans nærmeste, men også ansatte ved et fransk sykehus, og den femti-og-noen år gamle tobarnsmoren Claire. Réparer les Vivants/Heal the Living gjør oss kjent med en rekke mennesker av kjøtt og blod. Og i en tid hvor vi altfor ofte legger vekt på avstand og forskjeller, viser filmen hvordan vidt forskjellige menneskers tilværelser blir bundet sammen av tilfeldigheter og livets skjørhet.

Kjøp billetter her.