Dronningen åpner årets festival

Årets festival nærmer seg med stormskritt, og i dag slipper vi billetter til alle filmene i konkurranseseksjonene, blant annet åpning- og avslutningsfilmen.

Festivalsommeren starter 3.–9. juni 2019 med tredje utgave av Oslo Pix. Da ruller vi den røde løperen ut mellom Saga og Klingenberg, og slår dørene opp på nye Vega Scene, til en uke med film, festivalstemning, opplevelser og oppdagelser.

Dansk og finsk ramme for festivalen

Vi fortsetter hovedfokuset på nordisk film, og både årets åpning- og avslutningsfilm gjenspeiler dette.

Årets åpningsfilm på festivalen er intet mindre enn den danske filmen Dronningen av May el-Toukhy – en nyansert og nådeløs film om skjebnesvangre familierelasjoner og maktmisbruk, som har tatt publikum hjemme i Danmark med storm.

Filmen hadde premiere på filmfestivalen i Sundance, og vant tre priser ved filmfestivalen i Göteborg i vinter, inkludert publikumsprisen og pris for beste film. Filmen er distribuert av Storytelling her i Norge, og har fått ordinær kinopremiere 30. august.

- Vi er begeistret for at Oslo Pix åpner årets festival med Dronningen . Filmen blir av dansk presse omtalt som et hovedverk i dansk film, og vi håper at filmen når frem til et stort norsk publikum, sier Frank Johnsen i Storytelling Media.

Hovedrolleinnehaver og dronningen av dansk film, Trine Dyrholm, er en av festivalens hovedgjester og er til stede på den offisielle åpningen av festivalen mandag 3. juni i Klingenberg kino.

- Dronningen er en super åpningsfilm fordi den har så mye å by på. Den er underholdende, spennende, velspilt, flott å se på, og den handler om et menneske som garantert vil vekke motstridende følelser hos publikum. Vi er veldig glade for at Dronningen er en film du har lyst til å snakke om etter at du har sett den, og derfor er vi veldig glade for at Trine Dyrholm kommer til festivalen for å møte publikum, forteller programsjef Cato Fossum.

Kjøp billetter til åpningen her

Finsk folkekomedie og svensk dating-dokumentar

I tillegg til Dronningen finner vi ytterligere seks spillefilmer som har høstet lovord på en rekke festivaler i utlandet, blant annet finske Aurora, regissert av Miia Tervo, som er årets avslutningsfilm.

Filmen er satt til en forblåst og nedsnødd småby nord i Finland, hvor tittelkarakteren, en ung finsk kvinne uten fotfeste i livet, møter en iransk flyktning på desperat jakt etter oppholdstillatelse. Forviklinger følger, som det heter, men Aurora, vil mer enn bare å underholde.

- Aurora er en publikumsvinner, en finsk folkekomedie med et sterkt samfunnsengasjement i bånn som klarer å få fram noe av det absurde i debatten om flyktningkrisa. Vi tror jo at vi har det så fantastisk her i det rike nord at hele verden drømmer om å få komme hit. Og så handler Aurora, om noe film kan gi oss fornyet tro på: at å møte et annet menneske kan forandre alt, sier Fossum.

Prisen for beste nordiske fiksjonsfilm er på 25.000 kroner og er gitt av Blockbuster. Les mer om filmene som konkurrerer her.

Det er ikke uten grunn at nordisk dokumentar har et godt rykte i resten av verden, og blant de seks dokumentarfilmene i det nordiske konkurranseprogrammet er det stor spennvidde i tematikk

I åres konkurranseprogram finner vi blant annet den svenske Parning, som er en sjarmerende, rørende og tankevekkende film om det å finne den rette i internettdatingens tid og Mads Brüggers siste film, Cold Case Hammarskjöld, som ble vist på Sundance filmfestival tidligere i år.

Prisen for beste nordiske dokumentar er på 25.000 kroner gitt av hovedsponsor Blockbuster. Les mer om filmene som konkurrerer her.

Årets internasjonale konkurranseprogram bestående av syv filmer har en enorm spennvidde, men knyttes sammen av høyt kunstnerisk ambisjonsnivå.

To av filmene i programmet er Alex Ross Perrys nyeste film, Her Smell, med Elisabeth Moss i hovedrollen og Eva Hussons siste film Girls of the Sun som ble vist på fjorårets Cannes-festival.

- Skal jeg velge én personlig favoritt i den internasjonale hovedkonkurransen må det bli den med lengst tittel, I Don't Care If We Go Down in History as Barbarians fra Romania, forteller Fossum.

Filmen handler om en ung teaterregissør som skal sette opp et slags historisk spel, men som velger å la stykket handle om rumenernes overgrep mot den jødiske befolkningen under krigen. Det blir et spetakkel, og filmen kobler sammen fortidas og nåtidas politiske strømninger på en måte som både er sykt spennende og skremmende aktuelt.

Prisen for beste internasjonale film er på 10.000 kroner, og du kan lese om filmene som konkurrerer i seksjonen her.

Årets prisutdeling finner sted på Vega Scene lørdag 8. juni før visningen av avslutningsfilmen, Aurora.

De største publikumsmagnetene

Vi har i år valgt å lansere en helt ny seksjon. Her finner du førpremierer på noen av sommerens og høstens største titler på kino, og eksklusive visninger av kvalitetsfilmer som ikke får norsk kinodistribusjon.

Vi har også lurt inn et par klassikere du neppe vil gå glipp av: 40-årsjubileumsvisning av selveste Alien, og Alle presidentens menn introdusert av journalistlegenden Bob Woodward.

- Alle som kommer på Oslo Pix i år har noen virkelige godbiter å glede seg til hver kveld under festivalen. Jeg er spesielt fornøyd med at vi har fått med en håndfull filmer som ikke blir satt opp på vanlig kino, og ville ha støvet ned på bakrommet til norske distributører om vi ikke hadde programmert dem, sier Fossum.

The Beach Bum, årets nye film fra provokatøren Harmony Korine og biografi-filmen om Astrid Lindgren, Unge Astrid, som ble en stor hit på Berlin-festivalen i fjor er filmer som du kun har muligheten til å se på det store lerretet under Oslo Pix.

Sjekk ut foreløpig program i headliners-seksjonen her.

Alle filmene som er sluppet så langt er her. Hele programmet slippes 15. mai, og billetter til alle visninger slippes 16. mai.