Alien, politikk og nordiske filmperler

Det er under to måneder til festival og vi her helt i innspurten med å spikre årets program. Les mer om nordiske perler, jubileumsvisninger og en rekke andre filmer du kan se når festivalen braker løs for tredje gang 3.-9.juni.

Oslo Pix er en publikumsfestival for hele byen som kombinerer film og fest på en ny måte. Vi gir deg det beste fra verdensfilmen akkurat nå: fra de største Hollywood-produksjonene til den minste indie-filmen, fra eksperimentelle filmer som sprenger alle grenser til filmperler du har med deg lenge etter du forlater kinosalen. Og på årets program blir det både eksklusive førpremierer på kommende kinofilm og gjensyn med klassikere fra filmhistorien.

Les mer om filmene fra årets program som allerede er sluppet her

Rykende fersk programseksjon

Vi har i år valgt å lansere en helt ny seksjon som er noen av de største publikumsmagnetene. Seksjonen Headliners har en overvekt av amerikansk film, men har også noen europeiske jokere som vi allerede har sluppet og slipper rett over påske.

- Å få se noen av de store kinofilmene før alle andre er noe av bonusen ved å gå på filmfestival. I programmet Headliners har vi samlet førpremierer og spesialvisninger på noen av de største publikumsmagnetene. I tillegg finnes det en del gull som ikke blir satt opp på norsk kino, som Harmony Korines nye film The Beach Bum, David Robert Mitchells neo-noir Under the Silver Lake, og Unge Astrid om den unge Astrid Lindgren som har rørt publikummere til tårer, forteller programsjef Cato Fossum.

I tillegg til storslåtte førpremierer inviterer vi til en helt spesiell jubileumsvisning på årets festival. Ridley Scotts bekmørke sci-fi-epos, Alien, fyller 40 år, og vi inviterer til feiring. Filmen er en av de mest toneangivende sci-fi-/skrekk-crossoverne gjennom tidene, og vi slutter aldri å la oss både fascinere og skremme. Bli med oss å gjenoppleve Ridleys kamp mot den åttende passasjer på det store lerretet i en av festivalens største saler – på nyrestaurert DCP-utgave. Mer informasjon om kommer snart.

TOLKIEN
Dome Karukoski, USA, 2019, 122 min

Tolkien! Navnet er skrevet med gullskrift i litteraturhistorien, og bare lyden av det får oss til å tenke på eventyr og sagn, alver og hobbiter, mytiske verdener og ukjente tungemål – og kampen mellom det gode og det onde. Men hvordan ble landsbygutten John Ronald Reuel Tolkien til den vi kjenner ham som i dag: språkforsker, poet og forfatter av Hobbiten, Ringenes Herre og Simarillion? Dette biografiske dramaet med Nicholas Hoult og Lily Collins i hovedrollene gir liv og kjøtt og blod til den tidlige Tolkiens liv. Gå ikke glipp av førpremieren på Oslo Pix!

Tolkien er distribuert av FOX, og kommer på ordinær kino 14. juni.

THE BEACH BUM
Harmony Korine, USA, 2019, 95 min

Verken undergangen eller utopien er langt unna i den amerikanske visjonæren Harmony Korines filmer. Heller ikke i The Beach Bum, hvor Matthew McConaughey spiller den konstant hasjrøykende, rosadrink-og-øl-slurpende rikmannsbomsen Moondog. Selv når han havner på gata, og så på rehab, og tvinges til å fullføre sin store ufullførte roman, holder Moondog alltid stø kurs mot neste nytelse. Eller nages han innerst inne av tanken på at livet burde være noe mer enn bare en lek?

The Beach Bum er en samtidsdiagnose forkledd som underholdningsfilm, et bilde av en verden hvor ingen ser ut til å bry seg om at verden går ad undas. Det er en bedagelig rølpete film, men den mangler heller ikke glimt av audiovisuell magi. Hvis plump humor, pupper og hårete legger gjør deg svett under slipsknuten, er nok ikke dette filmen for deg.

Filmen er distribuert av SF, og har foreløpig ikke noen ordinær kinopremiere.

Nordiske perler

Vi fortsetter fjorårets fokus på nordisk film med to konkurranseprogrammer; Oslo Grand Pix for nordisk fiksjon og Oslo Grand Pix for nordisk dokumentar. Dette gjør vi for å vise fram hvor mye kvalitetsfilm som velter ut fra de nordiske landene for tiden, og årets to seksjoner er intet unntak. Seks dokumentar og seks spillefilmer konkurrerer på årets utgave, og i dag slipper vi de første smakebitene.

Det siste året har norske kinogjengere fått bryne seg på filmer som Grense, Holiday og Lars von Triers comeback-film The House That Jack Built. Årets Oslo Pix-program fortsetter den gode trenden.

- Nordisk film er noe av det smarteste du kan bruke en og en halv time på kino på. De nordiske bidragene på årets program er både utfordrende og underholdende, og vi er stolte av å kunne vise fram enda mer av mangfoldet og kvaliteten som kjennetegner nordisk film for tiden, fortsetter Fossum.

VOID
Aleksi Salmenperä, Finland, 2018, 97 min

Woody Allen-klassikernes finske slektning? Void er en historie som kunne utspilt seg i et hvilket som helst intellektuelt miljø – men etter hvert åpenbarer det finske samfunnets tungsinn seg i en rekke tragikomiske situasjoner. I begivenhetenes sentrum står forfatteren Eero med fullstendig skrivesperre, og skuespilleren Phila på randen av sitt internasjonale gjennombrudd. Etter hvert som avstanden i forholdet deres øker, glir Eero inn i rollen som destruktiv kunstner av knausgårdske proporsjoner.

GOLIAT
Peter Grönlund, Sverige, 2018, 88 min

Intenst og rørende thrillerdrama om far og sønn. 17 år gamle Kim bor i en svensk småby, preget av nedlagt industri og arbeidsledighet. Når faren må i fengsel, vil familien at Kim skal overta hans plass i narkoligaen. Samtidig får han tilbud om lærlingplass og framtidsutsikter i en annen by, men hvem skal da forsørge familien? Hva med hans to småsøsken? På smertelig realistisk vis utforsker filmen hvordan familiebånd og sosial arv kan begrense menneskers liv og stille dem overfor umulige valg.

Det er MerFilm som lanserer Goliat i Norge som har fått ordinær premiere 14. juni.

- Vi gleder oss til å vise Peter Grönlunds Goliat under årets Oslo Pix! Dette er Grönlunds andre spillefilm etter kritikerroste Flukten som vi lanserte sommeren 2016. I hjemlandet Sverige var Goliat kritikerfavoritt og nominert til fire Guldbagge-priser. Endelig er filmen klar for det norske publikummet, skriver MerFilm.

Void og Goliat konkurrerer i seksjonen Oslo Grand Pix Nordisk Fiksjon.

Q’S BARBERSHOP
Emil Langballe, Danmark, 2018, 60 min

Rundt tre kilometer utenfor sentrum av Odense finner du bydelen Vollsmose. Her ligger Q’s Barbershop, som er et naturlig samlingspunkt for de somaliske gutta i området. Her er det Qasim som styrer, og han gjør det med et smil heller enn med jernhånd. Hos Q får du plass i stolen uansett om du er kriminell eller guttunge, og du får gode råd på kjøpet. Q’s Barbershop er en miljøskildring i like stor grad som et portrett av en mann, og er en skikkelig feelgood-film for tøffinger.

PARNING
Lina Mannheimer, Sverige, 2019, 90 min

«Dette er ikke en film om et eksperiment, men et eksperiment som ble en film», sier regissør Lina Mannheimer om Parning. Hun etterlyste to ungdommer som bedriver internettdating, og intervjuet dem regelmessig over Skype. Ved en tilfeldighet møtes de to, og en helt annen historie utvikler seg. Parning er en sjarmerende, rørende og tankevekkende dokumentar, som tar opp temaer som vennskap, forelskelse og seksualitet. Vi er ferdig med kolera, nå er det kjærlighet i internettets tid som gjelder.

Q’s Barbershop og Parning konkurrerer i seksjonen Oslo Grand Pix Nordisk dokumentar.

Film og debatt

Pix Politikk er arenaen for film og debatt – og i år handler filmene blant annet om islamsk feminisme, italiensk mafia og jordens undergang. Visningene i Pix Politikk er støttet av Stiftelsen Fritt Ord.

SHOOTING THE MAFIA
Kim Longinotto, UK/Irland/Italia, 2019

Men mafiaen var ikke død! I hele sitt voksne liv har den italienske fotografen Letizia Battaglia dokumentert mafiaen på Sicilia og dens brutale kvelertak på befolkningen – og økonomien. Shooting the Mafia er et portrett av den nå 83 år gamle kvinnen og hennes livsverk. Samtidig vitner filmen om at trusselen fra organisert kriminalitet fortsatt henger over Italia og Europa. Som alltid i Pix Politikk viser vi film og kjører debatt. Og kanskje hovedpersonen og bildene hennes også dukker opp i Oslo? Følg med!

REFORMISTEN
Marie Skovgaard, Danmark, 2019

Går det an å slåss for menneskerettigheter og kvinnefrigjøring innenfor islam? Danske Sherin Khankan, som er imam og leder den progressive Mariam-moskeen i København, svarer et soleklart ja. Filmen Reformisten følger henne gjennom tre år hvor hun får brynt sin stå-på-vilje og idealisme mot fordommer og harde realiteter. Vi viser filmen og tar den spennende debatten om veien videre for islamsk reform i Norden.

ANTHROPOCENE
Jennifer Baichwal, Edward Burtynsky, Nicholas de Pencier, Canada, 2018, 87 min

Gjennom denne storslagne og slående vakre reisen til seks kontinenter veiledes vi av Alicia Vikanders tillitsvekkende røst, men budskapet er dypt rystende. Menneskeheten har endret jordkloden på et slik altomfattende vis at forskere argumenterer for at vi nå har gått inn en ny geologisk tidsalder: Antropocen, menneskets tidsalder. Dette er tredje film i trilogien som også inkluderer Manufactured Landscapes (2006) og Watermark (2013), fra regissør-teamet Baichwal, Burtynsky, de Pencier.