I forstaden Södre Ryd utenfor Göteborg svikter du ikke kompisen uten at det får store konsekvenser.

I en forstad utenfor Göteborg finnes det en rekke uskrevne regler knyttet til mannlighet og status. Den viktigste regelen: Du svikter ikke kompisen din uten at det får alvorlige konsekvenser. Regissør Izer Alius 12 Bragder tar for seg nettopp dette scenarioet, og følger 16 år gamle Fuad som får kjenne på konsekvensene etter at han i frykt forlater lederen Salle under en slåsskamp. Fuad fryses ut av gjengen, og for å tas inn i varmen igjen må han bevise sin lojalitet gjennom 12 ulike bragder – den ene mer problematisk enn den andre.

Aliu har laget en herlig film som er en rå, ærlig og brutal skildring av en guttegjeng preget av voldelige tendenser. På lerretet møter vi et knallsterkt ensemble som spiller guttegjengen på en energisk måte. Resultatet er en humoristisk oppvekstfilm i svart/hvitt som setter spørsmålstegn ved en rekke machoidealer gjennom dynamisk historiefortelling. Dette er en film som ikke bare er laget om ungdom, men også til ungdom.

Johanne Svendsen Rognlien

Regissør

Izer Aliu er en norsk-makedonsk filmregissør utdannet fra Den Norske Filmskolen på Lillehammer. Eksamensfilmen Å vokte fjellet fikk Amandaprisen for beste kortfilm i 2012, mens kortfilmen Det gode livet, der borte ble Amanda-nominert i 2014. Han mottok Amandaprisen for beste regi for spillefilmdebuten Fluefangeren i 2017. Filmen ble også nominert til Nordisk råds filmpris. Spillefilmen 12 Bragder hadde premiere på filmfestivalen i Göteborg tidligere i år.

Denne filmen inngår i

Oslo Pix Ung 2024

Originaltittel 12 bragder

Land Norge, Sverige

År 2022

Regissør Izer Aliu

Manusforfatter Izer Aliu

Fotograf John-Erling H. Fredriksen

Produsent Khalid Maimouni, Maria Ekerhovd, Lizette Jonjic

Med Ali Ridha Hussein, Dani Barkho, Elias Majdalany, Geggi Barkho, Gorgees Khoshaba, Gustav Tieleman, John Hanna

Produksjonsselskap Zentropa International Sweden, Mer Film, Storyline

Distribusjon Mer Film

Spilletid 1t 45m

Språk Svensk

Undertekst Norsk

Sjanger Drama, Komedie

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?