lør. 02.09
13:30 - 15:32
Ringen 3

Årets nominerte til Nordisk råds filmpris fra Finland.

Kupla er historien om den 16 år gamle småbyjenta Eveliina, som føler at hele verden kollapser i det hun finner ut at moren hennes har en affære med en annen kvinne. Som alle tenåringer rundt seg er Eveliina meget liberal, og vil forsøke å ha sin egen tanke- og handlingsfrihet – men den tanken strekker seg egentlig ikke til hennes egne foreldre. Hun prøver å stoppe morens affære for enhver pris og få foreldrene til å bli forelsket igjen, med både dramatiske og komiske konsekvenser. Samtidig vekker også skolekameraten Joni interesse og irritasjon, og er nok et forstyrrende element.

Dette er en underholdende, rå og oppslukende skildring av riteovergangen i Eveliinas liv. Salmenperäs regi fanger opp naturlige observasjoner av spenningene mellom menneskene i denne småbyen. Filmen viser at det finnes alltid noe vakkert, selv om ting virker mørkt.

Kupla er årets finske nominerte til Nordisk råds filmpris.


Den Norske Filmfestivalen i Haugesund

Om Nordisk råds filmpris

Nordisk råds filmpris skal bidra til å gjøre det lettere å produsere nordisk film og forsterke det nordiske filmmarkedet. Prisen har blitt delt ut siden 2005.

Prisen skal gå til en langfilm som er forankret i den nordiske kulturen, har høy kunstnerisk verdi, har utmerket seg gjennom artistisk originalitet, samt framstår som et helstøpt verk. Det er også et pluss at filmen er nyskapende innenfor filmsjangeren når de nominerte filmene sammenlignes.

Les mer om filmprisen her.

Regissør

Aleksi Salmenperä er en finsk filmskaper. Filmene hans har hatt premiere på viktige internasjonale filmfestivaler som Berlinalen (A Bad Family, 2009), HotDocs (Alcan Highway, 2013) og San Sebastian (A Man's Job, 2007). Han vant den finske filmprisen Jussi for Beste Regissør med filmene Distractions (2015) og Void (2018), som også ble kåret til Beste Film. Hans nyeste film, Bubble, (2022) ble nylig nominert til Nordisk råds filmpris.

Denne filmen inngår i

Nordisk råds filmpris

Originaltittel Kupla

Land Finland

År 2022

Regissør Aleksi Salmenperä

Manusforfatter Aleksi Salmenperä, Reeta Ruotsalainen

Fotograf Peter Flinckenberg

Produsent Minna Haapkylä

Med Stella Leppikorpi, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Anna-Maija Tuokko, Amos Brotherus, Eedit Patrakka, Saimi Kahri

Produksjonsselskap Rabbit Films

Spilletid 1t 42m

Språk Finsk, Engelsk

Undertekst Engelsk

Sjanger Komedie, Drama

Format DCP

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Denne filmen konkurrerer om publikumsprisen.

Hva med disse filmene?