Transnistra er en selvstendig region mellom Moldova og Ukraina. Den anerkjennes ikke av FN, men har eget flagg, valuta og militærstyrke. Det er også navnet på en dokumentar om 16 år gamle Tonya og hennes egne armé av gutter, som veksler mellom vennskap, kjærlighet og rivalisering. I løpet av fire årstider får vi følge en gjeng underpriviligerte ungdommer som bor i regionen, mens de bader i elven (uten å kunne svømme), utforsker forlatte bygninger og henger rundt.

Gjennom vakkert, drømmeaktig foto, filmet på 16mm, får vi et intimt og nært portrett av ungdommer med samme utbrytertrang som regionen de har vokst opp i. Helt uten filter forteller de om hvem de er forelsket i, om sykdom og selvskading, og om hvilke drømmer de har for fremtiden. For hvilken fremtid har de egentlig? Vil de noen gang kunne reise hjemmefra? Dokumentaren er både et innblikk i livet i Transnistra og en allmenn historie om ungdomstid, kjærlighet og det å vokse opp i en kompleks verden.

Transnistra vant Dragon Award Best Nordic Documentary under Göteborg Filmfestival og Big Screen Competition under filmfestivalen i Rotterdam 2019.

Anna Eborn (f. 1983) er en svensk dokumentarfilmskaper. Debutfilmen hennes Pine Ridge var en del av det offisielle programmet under filmfestivalen i Venezia i 2013, og vant beste nordiske dokumentar under Göteborg Film Festival i 2014. Transnistra er hennes tredje dokumentarfilm.

Originaltittel Transnistra

År 2019

Regissør Anna Eborn

Med Tatyana Lipovskaya, Anatoly Nikolaevich, Alexander Stadnik

Spilletid 1t 33m

Lenker IMDb