Når skotske myndigheter innfører et forbud mot rave på 90-tallet, havner de to tenåringskompisene Johnno og Spanner midt i et politisk og ungdommelig opprør. Den såkalte Criminal Justice Bill skulle blant annet forby rave-kulturen og andre samlinger rundt «musikk med gjentagende rytmer». Ikke uventet førte forbudet til protester og motvilje, også i miljøet rundt våre to helter. Filmen bruker dette historiske bakteppet som grunnlag for en fortelling om vennskap og tilhørighet, klasseforskjeller og oppvekst. Vi får bli med på innsiden av et ungt og anspent miljø som kjemper for det de tror på.

Beats kombinerer svart/hvitt foto og suggererende musikk for å skape et troverdig og engasjerende bilde av ungdom i opprør. Til tider kan det kjennes nesten dokumentarisk, med sin ungdommelige iver og spontanitet. Denne følelsen underbygges av et ensemble av relativt ukjente skuespillere, hvorav særlig de to hovedrolleinnehaverne er glimrende. Selv om duoen knapt var født i tidsrommet der filmens handling utspiller seg, virker de helt hjemme i både klær, miljø, musikk og språk. Særlig festscenene er spennende og kreativt løst, og her kommer regissør Brian Welshs erfaring som dokumentarfilmklipper virkelig til sin rett.

Brian Welsh (f. 1981) er en skotsk regissør. Han begynte karrieren som filmskaper med å klippe dokumentarfilm, før han begynte på National Film and Television School. Welsh debuterte som regissør i 2009, og Beats er hans fjerde spillefilm.

År 2019

Regissør Brian Welsh

Manusforfatter Kieran Hurley, Brian Welsh

Med Martin Donaghy, Brian Ferguson, Ryan Fletcher

Produksjonsselskap Rosetta Productions

Spilletid 1t 36m

Lenker IMDb