Gjester 2019

TRINE DYRHOLM

Trine Dyrholm er en av Danmarks mest kjente og suksessrike skuespiller, regissør, sanger og låtskriver. I 1998 landet hun en “breakout” rolle som en forvirret tjenestepike i det kaotiske familiedramaet Festen. Det internasjonale publikummet ble kjent med Dyrholm gjennom hennes rolle i det Oscar vinnende dramaet In a Better World. Gjennom hennes karriere har Dyrholm fortsatt å fascinere publikum og kritikere over hele verden. Dyrholm kombinerer skuespill og sang i den danske Dronningen som premierte ved Sundance Film Festival og Göteborg Filmfestival i Januar 2019. Under Göteborg Filmfestival vant hun festivalens første pris for “Best Actor”.    

DOME KARUKOSKI

Dome Karukoski er en av Finlands mest suksessfulle filmregissør og har vunnet over 30 festivalpriser. Han har regissert seks spillefilmer, som blant annet Forbidden Fruit (2009) og The Grump (2014) som har blitt store i hans hjemland og fått internasjonal anerkjennelse. Hans siste spillefilm Tolkien premierte i mai 2019.

FERNANDO MEIRELLES 

Fernando Meirelles er en brasiliansk filmskaper. Han er kjent for filmer som City of God (2002) og The Constant Gardener (2005). Han ble nominert til en Golden Globe Award i 2005 i kategorien “Best Director”. Tre år senere ble hans film Blindness brukt som åpningsfilm på Cannes-festivalen.

AGNÈS GODARD

Agnès Godard er en fransk filmfotograf, som er kjent for sine samarbeid med Agnes Varda, Wim Wenders og ikke minst med filmskaperen Clair Denis. Noe av hennes mest kjente arbeid er Beau travail (1999), Home (2008) og Vendredi soir (2002). Hun har vunnet en César Award for sitt arbeid.

LETIZIA BATTAGLIA 

Letizia Battaglia er blant Italias mest anerkjente fotojournalister. Hun begynte sin fotokarriere på starten av 1970-tallet og begynte å fotografere den sicilianske mafiaen i 1974. I januar 2019 ble dokumentaren Shooting the Mafia utgitt, som omhandler hennes karriere og hvordan Battaglia har viet fire tiår av sitt liv til å dokumentere mafiaens terrorregime på Sicilia.

GUSTAVO SALMERÓN

Gustavo Salmerón (Madrid, Spania, 1970) har spilt i over tretti filmer. I 2001 regisserte han kortfilmen Salad Days (Desaliñada) som vant den spanske film akademiet Goya for Best Short Film. Siden 2002 har han gjennom 14 år regissert dokumentaren Lots of Kids, a Monkey and a Castle. Filmen vant Grand Prix for Best Documentary ved Karlovy Vary International Film Festival, Spotlight Award ved Cinema Eye Honors, Goya Award for Best Documentary og mange fler.

JOAKIM SÄLLQUIST

Joakim arbeidet på Östgötateatern (i Norrköping) som scenetekniker 90/91. Etter det begynte Joakim med coverbandet sitt på heltid. Joakim ble sittende fast i et rusmisbruk og forlot scenen. Etter et misbruk på 20 år lykkes Joakim med å bli rusfri. Han utdannet seg og begynte å arbeide som bostøttekontakt. Joakim fulgte med noen venner som skulle prøvespille for småroller i filmen Goliat. På oppfordring fra han som sto for castingen (Pauline Hansson) gjorde også Joakim et forsøk. Han fikk en av hovedrollene. Joakim vant senere Guldbaggen for beste mannlige hovedrolle. 

PHAIM BHUIYAN

Phaim Bhuiyan (Italia, 1995) er regissør og assisterende regissør. Han studerer Video Design og Film ved Istituto Europep di Design. Han har jobbet som assisterende regissør ved en rekke filmer, blant annet La profezia dell’armadillo (2018) og har regissert en episode av den italienske tv-serien Yoroi (2017). Bangla (2019) er hans første spillefilm. 

JANAINA AUGUSTIN  

Janaina Augustin har jobbet i den audiovisuelle industrien siden 90-tallet. Hun jobber ved O2 Film, det største produksjonsselskapet i Brasil. Hun har jobbet i innovative prosjekter, med blant annet digitalt innhold og interaktiv video installasjoner for museum og utstillinger. Hun er medprodusent for en av Meirelles sine filmer.

MONA JOHANNE HOEL 

Hoel er utdannet fotograf i New York og regissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm, og har laget en rekke prisbelønte kort-, dokumentar- og spillefilmer. I 2000 skrev og regisserte hun Når nettene blir lange, dogme-film nr. 19 – og Norges første og eneste sådanne. Den ble vist ved prestisjetunge festivaler som Karlovy Vary og Toronto, og vant to Amanda-priser for Svein Scharffenberg og Kari Simonsens skuespill. Hoel er regissør og produsent i sitt eget selskap, Freedom From Fear Film.

MARIKEN HALLE 

Halle er en av Norges mest spennende og egenartede filmskapere. Hun er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole, og Akademin Valand, og laget sin første kortfilm Trygve med hjertet i postkassa i 2005. Halle har fortsatt å lage filmer der dokumentar og fiksjon smelter sammen, som Kanskje i morgen (2011) og Verden venter (2014). Halle er også produsent i selskapet ALTERNATIVET.

PAUL TUNGE 

Tunge er en norsk regissør og filmarbeider, og debuterte med spillefilmen Kano i 2011. Alle hans filmer er laget på minimale budsjetter, uten offentlig støtte, og er blitt vist på internasjonale festivaler. Som innspillingsleder og regiassistent har Tunge bidratt til en lang rekke norske TV-serier og filmer.

ANDERS EMBLEM 

Emblem laget Skynd deg sakte som del av sitt masterstudium i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Også de norske festivalene TIFF i Tromsø og Kosmorama i Trondheim har vist filmen.

LENE BERG 

Berg er kunstner og filmskaper, og har laget en rekke filmer og andre verk for museer, gallerier og det offentlige rom. Hun studerte film på Dramatiske institutet i Stocholm og laget sin første spillefilm i 1997. Langfilmene Kopfkino (2012) og GOMP – historier om overvåkning i Norge 1948-1989 (2014) viser hennes langvarige engasjement for marginaliserte grupper.

KAROLINE GRINDAKER  

Grindaker er en norsk dokumentarregissør og produsent. Hun har laget en rekke filmer for TV og kino, og ble Amanda-nominert for filmene Lykkens grøde (2007) og Sju kammers – Frontsøstrene (2011) sammen med medregissør Hilde Kjøs. Ervin er produsert gjennom NFIs prosjekt Nye Veier.

KNUT BOHWIM 

Knut Bohwim er en norsk skuespiller, produksjonsleder og regissør, som har regissert 12 av de 14 norske Olsenbanden-filmene. Bohwim jobbet som produksjonsleder for Teamfilm, og sto i fronten for selskapets fornorsking av den danske Olsenbanden. Regissøren hadde statistroller i de fleste Olsenbanden-filmene, inkludert den som Ove Kant regisserte.

SHERIN KHANKAN 

Sherin Khankan er utdannet i religionssosiologi fra Københavns Universitet, og har tidligere vært fast skribent for Dagbladet Information, Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad. I 2016 var Khanka med på å stifte Skandinavias første moské for kvinner, som er hovedtematikken i dokumentaren Reformisten.