man. 31.05
08:00 - 09:26

Hva er et godt liv? Og hvem definerer det? I dokumentarfilmen Acasă, My Home stilles vi ovenfor eksistensielle spørsmål av denne typen, uten at filmen legger føringer på hva som er det rette svaret. Kameraets observerende blikk evner å gjøre det stygge vakkert og det vakre stygt.

Filmen følger Gică og Niculina Enache som i over 20 år har bodd sammen med sine ni barn i Europas største urbane elvedelta midt inne i Bucuresti. Her har barna vokst opp tett på naturen og fått en mildt uttrykt fri oppdragelse – samtidig som far Gică er familiens ubestridte patriark. Ungene har lært seg å fiske, svømme og jakte, og de kan alt om det usedvanlig rike fugle- og dyrelivet i deltaet. Den naturskjønne, viltre oppveksten har samtidig gått på bekostning av skolegang: ingen av de ni ungene kan lese eller skrive.

Når myndighetenes planer om å verne elvedeltaet og omgjøre det til et naturreservat settes i gang, passer ikke lenger romfamilien inn i Văcăreşti. Mot sin vilje får familien får hjelp til å flytte til en leilighet i byen, og ungene må begynne på skolen. Selv om den idylliske tilstanden i elvedeltaet langt i fra har vært perfekt blir flyttingen en stor prøve både innad i familien og for samfunnet rundt dem.

Andrea Regine Meyer

Regissør

Radu Ciorniciuc har bakgrunn som gravende journalist og tv-reporter. Acasă, My Home er hans første helaftens dokumentarfilm. Som gravende journalist har Ciorniciuc jobbet med å avdekke moderne slaveri og misbruk, blant annet gjennom undercover-arbeid. Acasă, My Home har allerede mottatt en rekke priser, blant annet juryprisen for beste filmfoto under filmfestivalen i Sundance.

Denne filmen inngår i

Tidsbilder

Originaltittel Acasă, My Home

Land Romania, Finland, Tyskland

År 2020

Regissør Radu Ciorniciuc

Manusforfatter Lina Vdovîi

Fotograf Mircea Topoleanu, Radu Ciorniciuc

Produsent Monica Lazurean-Gorgan, Hanka Kasteliková, Alina David, Ümit Uludag, Ari Matikainen

Med Corina Enache, Duca Enache, Georgiana Enache, Gica Enache, Gigel Enache

Spilletid 1t 26m

Språk Rumensk

Undertekst Engelsk

Sjanger Dokumentar

Aldersgrense 12

Lenker IMDb

Hva med disse filmene?