fre. 01.09
19:00 - 21:01
Paulus Kirke

De siste årene har urfolks rettigheter, og mangelen på dem, kommet mer og mer frem i lyset. Ikke fordi urfolksaktivistene ikke har vært der, men fordi offentligheten først nå virkelig anerkjenner kampen for eget språk, identitet, kunst og kultur.

Dette er oppgjør som også preger Norden. I juni 2022 kom den grønlandske regjeringen, Naalakkersuisut, og den danske regjeringen med en felles deklarasjon om at de historiske forholdene to landene imellom skulle utredes. I juni 2023 leverte Sannhets- og forsoningskommisjonen sin rapport til Stortinget her i Norge.

Men det er langt fra fagre ord til handling, og kampen er langt fra over. Det er mange måter å kjempe denne kampen på. Kunst og kultur er viktige virkemidler, kanskje til og med drivstoffet som gir oss mening og retning. Hvordan kan man ta tilbake arven gjennom ulike kultur- og kunstuttrykk?

Om filmen:

Dokumentarfilmen TWICE COLONIZED følger advokaten og aktivisten Aaju Peters som kjemper for urfolks synlighet og rettigheter i en verden der kolonialistiske strukturer er alt annet enn noe som tilhører fortiden. Født på Grønland ble Aaju Peter tidlig sendt til Danmark der hun mistet både språk og kulturell tilhørighet. Da hun ble voksen flyttet hun til den arktiske delen av Canada og fikk oppleve undertrykkelsen av inuittene der - og kolonialisert for andre gang. Hun bruker sin juridiske bakgrunn for å kjempe sin kamp.

Det er mange veier til målet. Vi inviterer til samtale om urfolksaktivisme, kunst og kultur. Hvordan kan man bruke kunsten og sørge for at trykket holdes oppe?

Deltakere

  • Bill Bering, inuitt, tidligere kunstnerisk ansvarlig på Nuuk International Film Festival, medstifter av CPH Native Film Festival og filmdistributør

Samtalen modereres av Jon Sæter. 

Praktisk info

  • I forkant av filmvisningen inviterer vi til samtale
  • Arrangementet starter kl. 19.00 og finner sted i Paulus kirke
  • Samtalen varer i 30 minutter.
  • Filmen begynner kl. 19.30
  • Dørene åpner kl. 18.30
  • Billetter kr 75,- + bill. avgift

Samarbeidspartnere

Arrangementet gjøres i samarbeid med Paulus og Sofienberg menighet. Takk til Paulus kirke.

Fokus: Urfolk

De siste årene har urfolks rettigheter, og mangelen på dem, kommet mer og mer frem i lyset. Ikke fordi urfolksaktivistene ikke har vært der, men fordi offentligheten først nå virkelig anerkjenner kampen og har fått øynene opp hvor mange utfordringer som står på agendaen. Årets fokusseksjon er viet urfolk i både Nord-Amerika og Norden, og inneholder en blanding av fiksjon og dokumentar.

Relaterte arrangementer

Relaterte filmer