close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Story of Plastic

Da plasten dukket opp ble den beskrevet som et mirakel. Allsidig, bestandig, billig. Alt kunne lages i plast. Alt kunne oppbevares i plast. Vidunderlige, nye verden! I dag er bildet et annet: Døde hvaler har buken full av plast, vakre strender oversvømmes av søppel og mikroplast samler seg som øyer i havet. Samtidig produseres det plast som aldri før, uten noen plan for plastens etterliv.

I The Story of Plastic blir vi tatt med på en grandios reise fra Pennsylvania til Filippinene, Indonesia og Kina, fra vestens forurensende oljeproduksjon til fjellene av plast på den andre siden av jordkloden. Dokumentaren har skyhøye ambisjoner om å avsløre myter om plastens produksjonslinje og multinasjonale selskapers påståtte engasjement for resirkulering. Og som med globale problemer flest er det de fattigste landene som tar den største delen av regningen.

På tross av de monumentale utfordringene plasten skaper lykkes filmen i å løfte fram hverdagsheltene – utrettelige aktivister som kjemper mot plasten både på mikronivå i lokalsamfunnene, og på makronivå for et felles internasjonalt lovverk som skal hindre at verden til slutt drukner i søppel. Vi sitter klokere tilbake, med en erkjennelse av at det bare er å brette opp ermene!

Panel: Kampen mot plasten

Før visningen på SALT 25. august inviterer vi til en bred samtale om politiske og miljømessige utfordringer knyttet til produksjon og resirkulering av plast. I anledning årets TV-aksjon inviterer vi WWF til å fortelle oss om hvorfor vi skal gi vår støtte til plastresirkulering i Sørøst-Asia. Samtidig løfter vi blikket og spør om hva som skal til for å skape reguleringer som er strenge nok til å få bukt med plastproblematikken, og om det finnes bærekraftige alternativ til det vanvittig allsidige produktet plast? 

I panelet sitter blant annet Fredrik Myhre som er seniorrådgiver for fiskeri og havmiljø i WWF og generalsekretær Maren Esmark fra Naturvernforbundet. Samtalen ledes av Anna Serafima Svendsen Kvam.

Regissør:

Deia Schlosberg er både produsent og regissør, og har i en årrekke vært lidenskapelig involvert i flere filmer om klimaendringene. I oktober 2016 ble hun arrestert for å ha filmet en demonstrasjon mot fossilt brensel, og risikerte 45 år i fengsel for anklagene. Hun har vunnet to student-Emmypriser for filmene sine.

USA, Belgia, Kina, India, Indonesia, Philipphines 2019
Regissør Deia Schlosberg
Manus Brian Wilson, Tony Hale, Stiv Wilson, Deia Schlosberg Sensur: 9 år
Språk Engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 95 min
Seksjon
Genre Documentary