close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Showgirls

Med referanser til musikaler som Gold Diggers of 33 og 42nd Street og nikk til «veien mot stjernene-konvensjonene», forteller Showgirls om Nomi Malone som haiker til Las Vegas for å bli danser. Hun får først jobb på strippebulen Cheetah, men drømmer om å komme seg videre og bli showgirl på Stardust Casino. Veien til topps er imidlertid veien rakt inn i helvete.

Sjelden har en film fått så hard medfart som Showgirls. Kritikere vendte seg bort i avsky. Pinlig, overspilt, platt, misogynt og så videre ramset de opp i anmeldelsene sine, og gjorde det dermed klart at enhver som kunne finne noe som helst interessant ved filmen måtte være pervers. Regissør Paul Verhoeven vant syv Razzie-priser, og dukket til alles overraskelse opp for å hente dem. Filmen gjorde det også elendig på kino, og snart fikk filmen et nytt (og innbringende) liv på video – innenfor hjemmets fire vegger kunne man trygt nyte dens ikke-kvaliteter.

Etter flere år som latterliggjort, fikk filmen nytt liv som camp-opplevelse nummer én, og flere begynte å stille seg spørsmålet om man kanskje hadde avvist filmen på feil grunnlag. Hadde man oversett filmens satiriske elementer? Var den egentlig en snedig kritikk av underholdningsbransjen? Gikk det galt med Showgirls fordi filmen leker med genreforventninger, kritiserer dem og, ikke minst, knuser dem?

I dag tar flere tar til orde for at filmen ble misforstått. Cinemateket i Oslo inviterte til diskusjon med et omfattende Verhoeven-retrospektiv i 2017, med foredrag og panelsamtaler om både Showgirls og Verhoevens filmografi for øvrig. I fjor kom dokumentaren You Don’t Nomi av Jeffrey McHale, en dyptpløyende, underholdende og nerdete gjennomgang av kritikken mot og etterlivet til Showgirls.

I år fyller Showgirls 25 år, og 28. august inviterer vi til jubileumsfeiring i samarbeid med Vega Scene og Montages. Du får muligheten til å varme opp med en visning av dokumentaren You Don’t Nomi, før kurator ved Cinemateket (og Verhoeven-ekspert!) Hege Jaer innleder visningen av Showgirls. Har du enda ikke sett denne filmen, eller har lyst til å se den med nye øyne, har du sjansen nå!

Billetter til visningen av You Don't Nomi kjøper du her. 

 Takk til Cinemateket for lån av filmomtale.

Regissør:

Paul Verhoeven (f. 1938) er en nederlandsk regissør, manusforfatter og produsent som har laget filmer i både Nederland og USA. Han er kjent for drama- og science fiction-filmer som RoboCop (1987), Total Recall (1990), Basic Instinct (1992) og Starship Troopers (1997). Hans nyeste film Elle (2016) konkurrerte om Gullpalmen i Cannes og vant en Golden Globe for beste fremmedspråklige film.

USA 1995
Regissør Paul Verhoeven
Manus Joe Eszterhas
Skuespillere Elizabeth Berkley, Kyle MacLachlan, Gina Gershon
Språk Engelsk
Undertekst No subtitles
Visningsformat DCP
Spilletid 128 min
Seksjon
Genre Drama