close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Shirley

Regissør Josephine Decker følger opp Madeline’s Madeline (Oslo Pix 2018) med et intenst psykologisk drama delvis inspirert av Shirley Jacksons liv, en av skrekklitteraturens viktigste forfattere. Shirley (Elisabeth Moss) er midt i skriveprosessen av sitt store mesterverk Hangsaman da Rose (Odessa Young) og Fred (Logan Lerman), et ungt, nygift par, flytter inn hos henne og ektemannen Stanley (Michael Stuhlbarg). De nye gjestenes inntreden bryter fort med Shirleys strenge rutiner. Rose er gravid, og motvillig drives hun inn i en tradisjonell husmorsrolle. Shirley, som påpeker at «et ryddig hjem er et tegn på mental underlegenhet» for å understreke hvordan hun ser på Rose, har blitt oppslukt av forfatterrollen på bekostning av egen mentale helse.

Elisabeth Moss er eksepsjonelt god i rollen som Shirley Jackson. Hun spiller med en råskap og uforutsigbarhet som gjør at publikum avskyr og føler med henne på samme tid. I sine tidligere filmer har Decker vist en eksepsjonell evne til å skape en unik atmosfære, som også videreføres her. Et hypnotisk, tidvis desorienterende foto er sammen med en ubehagelig lyddesign med på å fremheve den klaustrofobiske stemningen i hjemmet og den giftige tonen mellom Shirley og ektemannen, noe som sakte men sikkert smitter over på det yngre paret. Og etter hvert også på oss som tilskuere, mens vi i økende grad begynner å tvile på hva som er ekte og hva som er oppdiktet.

Regissør: 

Josephine Decker (f. 1982) er en amerikansk skuespiller, filmskaper og performance-kunstner. Hun har blitt utnevnt til ett av «25 New Faces of Independent Film» av Filmmaker Magazine. Deckers første fullengde-dokumentar, Bi the Way (2008), fikk sin premiere på South by Southwest-festivalen, mens hennes tre spillefilmer Butter on the Latch (2013), Thou Wast Mild and Lovely (2014) og Madeline’s Madeline (2018) alle hadde premierer under Berlinalen.

USA 2020
Regissør Josephine Decker
Manus Sarah Gubbins
Skuespillere Elisabeth Moss, Odessa Young, Michael Stuhlbarg, Logan Lerman
Språk Engelsk
Undertekst No subtitles
Visningsformat DCP
Spilletid 107 min
Seksjon
Genre Drama