close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Atlantis

Etter en storkrig mot Russland befinner vi oss i et totalødelagt Ukraina. Året er 2025, og krigsveteranen Sergiy har mistet både familien og troen på livet etter krigens herjinger. Dagene går med til jobben på et stålverk og å holde skyteferdighetene ved like med vennen Ivan som sliter minst like mye psykisk. Endringene i den apatiske tilværelsen inntreffer når fabrikken legges ned og Sergiy får en ny jobb som innebærer å frakte rent vann til den tidligere fronten som er plaget av forurensing. Her blir han kjent med Katya, som introduserer ham for den frivillige organisasjonen «Svarte tulipaner». De graver opp og identifiserer lik fra krigen i håp om å bli ferdig med fortiden.

Dvelende, dystopisk og dyster er tre nøkkelord som beskriver Valentyn Vasyanovychs film Atlantis, vinneren av Horisont-prisen ved filmfestivalen i Venezia i 2019. Kanskje ikke de mest salgbare merkelappene, men Atlantis er samtidig mektig i sin skildring av tiden etter krig der et land ligger i økonomisk og moralsk ruin. Storslåtte tablåer og små glimt av håp gjennom mellommenneskelige relasjoner danner en motvekt til mørket, og resultatet er en enestående meditasjon over krigens ettermæle.

Regissør:

Valentyn Vasyanovych (f. 1971) kommer fra Ukraina, og har arbeidet i mange år som regissør og produsent. Han er utdannet filmfotograf og dokumentarfilmskaper fra universitetet i Karpenko-Kary, og har senere gått på Andrzej Wajda-filmskolen i Polen. Han har tidligere regissert filmer som Zvychayna sprava (2012), Kredens (2013) og Riven chornoho (2017). Atlantis vant Horisont-prisen ved filmfestivalen i Venezia i 2019.

Ukraine 2019
Regissør Valentyn Vasyanovych
Manus Valentyn Vasyanovych
Skuespillere Andriy Rymaruk, Liudmyla Bileka, Vasyl Antoniak
Språk Ukranian, engelsk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 106 min
Seksjon
Genre Drama