close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Image Book

60 år etter at han var med på å definere den franske «nybølgen», er Jean-Luc Godard fortsatt en vital og spennende filmskaper. De siste 20 årene har han blitt stadig mer eksperimentell, fra mini-tv-serien Histoire(s) du cinema til den mesterlige og absurde 3D-filmen Adieu au langage (2014).

I The Image Book går han enda et steg lenger, og leverer en utfordrende film som er like mye kunstinstallasjon – men som samtidig er både tilgjengelig og morsom. Formen er en collage, eller et essay, hvor scener fra filmhistorien kryssklippes med alt fra utdrag av kunstverk til rystende bilder fra de siste tiårs nyhetsbulletiner. Med ujevne mellomrom blir bildene kommentert av Godards egen rustne stemme. Når dette så kombineres med innslag av foruroligende klassisk musikk og tekster hentet fra det ypperste av verdenslitteraturen, føles filmen vekselvis som drøm og mareritt.

The Image Book er en annerledes filmopplevelse, hvor bildene fremkaller følelser som sitter lenge i, og hvor lydbildet er komplekst og til tider kaotisk. Som tittelen antyder, er filmen også en kritisk undersøkelse av bildets enorme kraft, og hva slags sannheter og løgner det kan formidle. En rød tråd i filmen er hvordan bilder har formet vår oppfatning av den arabiske verden. Den snart 90 år gamle Godard har på ypperlig vis klart å levere en svært virtuos kommentar til politikk og krig som utvilsomt oppleves best i kinosalen.

Fransk-sveitsiske Jean-Luc Godard (f. 1930) er en sann legende, og én av frontfigurene i den franske nybølgen. Som sine samtidige Truffaut, Rivette og Rohmer har han sin bakgrunn som kritiker i tidsskriftet «Cahiers du Cinéma». À bout de souffle (1960), Alphaville (1965) og Adieu au langage (2014) er blant hans viktigste filmer.

Sveits, Frankrike 2018
Regissør Jean-Luc Godard
Manus Jean-Luc Godard
Skuespillere Jean-Luc Godard, Dimitri Basil, Buster Keaton
Produksjonsselskap Casa Azul Films, Ecran Noir productions
Språk Fransk, engelsk, arabisk, italiensk, tysk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 84 min
Seksjon Pix Rendez-Vous
Genre Drama