close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Aniara

Som følge av miljøødeleggelser og krig er jorden blitt ubeboelig. Dette er premisset for det svenske sci-fi dramaet Aniara, basert på det episke diktet av nobelprisvinneren Harry Martinson.

Løsningen er å forlate jorden med romskipet Aniara, til forveksling lik danskebåten innvendig, som kjører skytteltrafikk til et nytt liv på Mars. Alt ser ut til å gå etter planen, men når romskipet må svinge unna en meteor og settes ut av kurs forandrer stemningen seg drastisk. Uten å vite når, og om, de kommer frem fokuserer filmen på den indre kampen som oppstår hos passasjerene – være seg et sterkt overlevelsesinstinkt, økende nihilistisk sinnsstemning eller en religiøs søken etter en større mening med livet. Og midt oppi det hele blir den underfundige dataen Mima, en maskin som gir brukerne et autentisk bilde av livet på jorden, stadig viktigere for passasjerene i krise.

Regissørene har tatt utgangspunkt i et av de virkelige store svenske verkene gjennom historien, og laget en sylskarp sivilisasjonskritikk om menneskets undergang. En film som plasserer menneskene i sentrum som en svært ødeleggende kraft, og på samme tid som noe lite og ubetydelig sett i sammenheng med universets uendelighet. Resultatet er nordisk sjangerfilm på sitt beste.

Aniara er spillefilmdebuten til duoen Hugo Lilja (f. 1979) og Pella Kågerman (f. 1982). Lilja har tidligere laget kortfilmene Väktare (2015), Supportern (2011), Återfödelsen (2010), og Home Service (2008). Kågerman står bak kortfilmer som The Swedish Empire (2014), Stormaktstiden (2014) og Supportern (2011). Aniara ble vist på årets utgave av Göteborg filmfestival.

Sverige, Danmark 2018
Regissør Pella Kågerman, Hugo Lilja
Manus Pella Kågerman, Hugo Lilja
Skuespillere Emelie Jonsson, Bianca Cruzeiro, Arvin Kananian, David Nzinga
Produksjonsselskap Meta Film, Viaplay
Språk Svensk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 106 min
Seksjon Nordisk fiksjon
Genre Sci-fi drama