close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

United Skates

Sånn ser demokrati ut på film! For rulleskøyter og demokrati er to sider av samme sak, som du vil skjønne etter å ha sett den energiske og elegiske dokumentaren United Skates.

For: Overalt i USA har innendørs rulleskøytebaner vært en viktig sosial arena særlig for afroamerikanere. Et sted å henge ut, møte slekta, snakke politikk, danse og feste. En arena hvor artister som Dr. Dre og Queen Latifah fikk noen av sine første spillejobber. En plass å utfolde seg som borger og menneske. Hver by har hatt sin skøytestil – men nå blir banene lagt ned i rekordtempo, på grunn av gentrifisering og husleieøkning. Eller på grunn av sofistikerte regler som diskriminerer mot svarte ved å forby visse typer utstyr og oppførsel, noe filmen forklarer i fascinerende detalj.

United Skates har allerede vunnet publikumspriser på en rekke festivaler i og utenfor USA. Med høy stjernefaktor og flust med spektakulære skøyte-moves er den en feiring av rulleskøyting som folkekultur og kunstform. Og ja, den kaster mange nostalgiske blikk mot fortida – men viser også hvor viktig skøytingen er, for eksempel som frisone for ungdom i byer preget av voldelig gjengkultur. Uansett om du aldri har satt dine bein i to par hjul er denne filmen et must for å skjønne mer av amerikansk kultur.

Dyana Winkler og Tina Brown har jobbet i filmbransjen i flere roller. De har regissert, produsert og fotografert United Skates, deres første film sammen. Filmen hadde premiere på Tribeca-festivalen i fjor vår.

USA 2018
Regissør Tina Brown, Dyana Winkler
Manus Dyana Winkler
Skuespillere Salt-N-Pepa, Reggie Brown, Coolio, Queen Latifah, Alonzo Williams
Produksjonsselskap Sweet Ninja Films, m.fl.
Språk Engelsk
Undertekst No subtitles
Visningsformat DCP
Spilletid 89 min
Seksjon Pix Indie
Genre Documentary