close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Nightingale

Clare, en ung irsk fange, bor i forvaring på Tasmania sammen med ektemannen og deres unge datter. Den allerede miserable tilværelsen utvikler seg til et virkelig mareritt når en sadistisk britisk løytnant får behov for å disiplinere den lille familien, på verst tenkelig måte. Alliert med aboriginske Billy drar Clare på hevntokt gjennom den tasmanske villmarken. Dette er en fortelling om en helt unevnelig tragedie og den påfølgende grusomme hevnen mot en mann som er hellig overbevist om sin opphøyde plass i samfunnet. For regissør Kent selv handler filmen vel så mye om samtiden som 1820-tallets Tasmania. Clare og Billy forenes i deres enorme tap og bunnløse hat, fullstendig alene i en kamp mot en verden der kvinner og ikke-hvite er plassert i maktesløse posisjoner. En kamp som kanskje må ses mer som allegorisk tragedie enn en hevnfantasi: Er vold det eneste språket tilgjengelig for kommunikasjon mellom undertrykker og undertrykte?

Hvordan følger man opp en suksess som The Babadook? Ikke bare står filmen igjen som en av de mest kritikerroste skrekkfilmene de siste 20 årene, men den har også, kanskje utilsiktet, påtatt seg en viktig ikonisk status for LHBT-bevegelser verden over. Dermed er filmen sementert i filmhistorien. Jennifer Kents andrefilm beveger seg i en helt ny, men vel så grufull retning. Filmen hadde sin verdenspremiere i hovedkonkurransen på filmfestivalen i Venezia, der den stakk av med to prestisjetunge priser, og fikk USA-premiere på Sundance. På begge festivalene fikk filmen raskt et rykte på seg for sine grafiske voldsskildringer, som skal ha sendt publikummere stormende ut fra salen. En advarsel er derfor på sin plass!

Debutfilmen til australske Jennifer Kent, The Babadook (2014), havnet fort på radaren for filminteresserte verden over og ble stående igjen som en kultklassiker. Fire år senere hadde andrefilmen The Nightingale premiere på filmfestivalen i Venezia, der Kent vant Juryens spesialpris for filmen.

Australia, Canada, USA 2018
Regissør Jennifer Kent
Manus Jennifer Kent
Skuespillere Aisling Franciosi, Sam Claflin, Damon Herriman, Baykali Ganambarr
Produksjonsselskap BRON Studios, Causeway Films, m.fl.
Distribusjon Another World Entertainment
Språk Engelsk, skotsk gælisk
Undertekst No subtitles
Visningsformat DCP
Spilletid 136 min
Seksjon Wild Tales
Genre Drama Thriller