close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ray & Liz

Birmingham, England. 1980-tallet. I en sliten, røykfylt leilighet der tapetet skaller av veggene, vokser Jason og Richard opp sammen med sin alkoholiserte far og temperamentsfulle mor. Ray og Liz vinner ikke noen pris som «Årets foreldre» med det første, men denne filmen har allerede vunnet priser ved flere festivaler. Med utgangspunkt i egen oppvekst og sitt tidligere arbeid som fotokunstner, har Richard Billingham laget en knallsterk og personlig oppvekstskildring. Filmen viser flere ulike episoder fra oppveksten hans, med både smerte, håpløshet og tragedie – og heldigvis litt humor. 

I samarbeid med fotograf Daniel Landin, som blant annet filmet Jonathan Glazers Under the Skin (2013), skaper Billingham et verk der form og fortelling virkelig komplementerer hverandre. Billinghams bakgrunn i stillfotografering skinner hele tiden gjennom, og både utsnitt og nærbilder er brukt på utmerket vis. I tillegg er filmen skutt på 16mm-film, hvilket gir en egen tekstur i bildet. Hver eneste detalj forteller enda litt mer om hvordan det egentlig var å vokse opp i disse omstendighetene; du formelig kjenner røyken i øynene eller hvordan spritlukta river i nesa. Vondt, men vakkert!

Richard Billingham (f. 1970) er en engelsk fotograf og kunstner. Arbeidet hans dreier seg oftest om familien hans og stedet han vokste opp, eksempelvis i den kjente fotoboken Ray’s A Laugh fra 1996. Ray & Liz er hans debut som spillefilmregissør, og filmen er et tilbakeblikk på hans egen oppvekst.

UK 2018
Regissør Richard Billingham
Manus Richard Billingham
Skuespillere Richard Ashton, Jamie-Lee Beacher, Michelle Bonnard
Språk Engelsk
Undertekst No subtitles
Visningsformat DCP
Spilletid 108 min
Seksjon Pix Perler
Genre Drama