close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Honeyland

Balkans svar på Grey Gardens! I denne uforglemmelige dokumentaren følger vi den makedonske honningsankeren Haditze og hennes sengeliggende mor, og deres kamp mot en nomadisk familie som flytter inn og truer med å ødelegge den naturlige balansen i økosystemet som omgir dem. Filmskaperne har skapt en sår og svært vakker film om hvor skjørt forholdet vårt til naturen er. Nærmest fullstendig isolert fra omverdenen bor Haditze sammen og moren i en forlatt landsby. Regissørduoen fulgte dem gjennom en treårsperiode, og har klart å forme en enestående kompleks historie ut fra råmaterialet som på overflaten framstår utrolig enkel fortelling – med enorm klangbunn.

Filmens sentrale konflikt fremstår aldri som enkel. Nærmest uten kontekst får vi en dyp forståelse for Haditze og menneskene rundt henne, kun formidlet gjennom bilder og menneskenes handlinger. For Haditze finnes det ikke noe annet liv en det hun allerede har levd i 50 år. Hun er knyttet til stedet på grunn av ressursene der, tradisjoner og familie. Samtidig er det umulig å ikke ha forståelse for den nyinnflyttede familiens ønske om å tjene til livets opphold, og brødfø den lille flokken med unger, ved å selv utnytte de naturlige ressursene de finner i området. Etter premieren i Sundance, der den vant pris for beste dokumentar, ble filmen universelt hyllet av kritikere.

Regissørduoen Tamara Kotevska (f. 1993) og Ljubomir Stefanov (f. 1975) kommer fra Skopje i Nord-Makedonia. Honeyland er deres første langfilm sammen.

Makedonia 2019
Regissør Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Produksjonsselskap Apolo Media, Trice Films
Språk Tyrkisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 87 min
Seksjon Oslo Grand Pix
Genre Documentary