close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Booksmart

Gode nyheter: Den amerikanske high school-komedien var ikke død! Faktisk føles den mer vital enn på lenge i Booksmart – en frekk, vittig og befriende progressiv film hvor Beanie Feldstein og Kaitlyn Dever briljerer som bestevennene Amy og Molly.

Plottet er kjent fra andre collegefilmer: De to skolelysene oppdager plutselig at klassekompisene som har rølpet seg gjennom videregående, også har både toppkarakterer og fete jobbtilbud. Krise! Tusen kvelder på skolebiblioteket helt uten grunn! På kvelden før siste skoledag bestemmer de to seg for å ta igjen for tre års festing og sosialt liv på én kveld. Det innebærer å dra på klassens avslutningsfest. Der vil også Amys store forelskelse, skatejenta Ryan, befinne seg…

Det er de kleine og komiske situasjonene på vei til festen som er filmen. Samtidig er den smartere og ærligere enn de fleste andre filmer i sjangeren. Uten å gjøre noe nummer ut av det, introduserer den en lesbisk hovedperson. Og den handler mer om hvor sykt viktig det kan være å ha en nær venn i tenårene (den som alltid har vært der for deg, men kanskje ikke alltid skal være det) enn om seksuelle erobringer og drøy festing. Hele spekteret av hvem du kan være – streber, nerd, hipster, diva, seksuelt frigjort, dydsmønster – er skildret med like stor kjærlighet og dybde. Men først og fremst er Booksmart veldig, veldig underholdende. 

Olivia Wilde (f. 1984) er en skuespiller, produsent og regissør fra New York. Hun ble først kjent for sin rolle i TV-serien House (2007-2012), og har seinere spilt i en rekke serier, indiefilmer og større produksjoner som Tron, Her og Rush. Wilde har produsert og regissert dokumentarfilm, så vel som kortfilm og musikkvideo. Booksmart er hennes spillefilmdebut som regissør.

USA 2019
Regissør Olivia Wilde
Manus Susanna Fogel, Emily Halpern, Sarah Haskins, Katie Silberman
Skuespillere Kaitlyn Dever, Beanie Feldstein, Billie Lourd, Lisa Kudrow, Jason Sudeikis, Will Forte
Produksjonsselskap Annapurna Pictures, Gloria Sanchez Productions
Språk Engelsk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 102 min
Seksjon Headliners
Genre Comedy Coming-of-age