close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Ága

I Ága følger vi Nanook og Sedna, et eldre jakut-par som holder sine forfedres tradisjoner ved hevd i et isøde langt mot nord. Vi følger deres fascinerende, ritualistiske gjøremål i lange, vakre og detaljrike sekvenser. Dette er så langt man kommer fra sivilisasjonen, men global oppvarming kan skimtes i horisonten. Vintrene blir kortere, dyrene er få, og de dyra som fortsatt befinner seg i området lider av en mystisk dødelig sykdom. Når også Sedna blir syk, blir det klart for det aldrende tospannet begge at tiden begynner å renne ut. Dette leder til at Nanook begir seg ut på en lang reise for å finne deres tapte datter Ága.

Som en slags ode til den snart 100 år gamle bautaen i filmhistorien som vår hovedkarakter deler navn med, Robert J. Flahertys Nanook of the North, har Mikael Lazarov laget et ektefølt, melankolsk og besnærende portrett av en kultur fra en fordums tid, som er på randen av å være utdødd. Hvilepulsen rår blant publikum, mens Nanook og Sednas hverdag portretteres i et langsomt tempo – omkranset av et sublimt landskap. Ága er full av vakre landskapstablåer som blir tonesatt av den svært dyktige, bulgarske komponisten Penka Kouneva, hvilket er en ren fryd for sansene. Et visuelt dikt om hvor vi var og hvor vi er på vei; eldgammel natur mot global oppvarming, og betydningen av familieverdier.

«Lazarov and his cinematographer Kaloyan Bozhilov never cease to amaze.» – Screen Daily

Milko Lazarov er utdannet film- og tv-regissør fra Krastyo Sarafov National Academy for Theatre and Film Arts i Bulgaria. Hans første spillefilm Alienation hadde premiere på filmfestivalen i Venezia der den vant to priser. Ága er Lazarovs andre spillefilm og var avslutningsfilmen på filmfestivalen i Berlin tidligere i år.

Bulgaria, Tyskland, Frankrike 2018
Regissør Milko Lazarov
Skuespillere Mikhail Aprosimov, Feodisa Ivanova, Sergei Egorov
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 96 min
Seksjon Oslo Grand Pix Internasjonal, Publikumsprisen
Genre Drama