close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Vinterbrødre

En historie om Emil og Johan, to brødre som jobber sammen i en kalkgruve på den danske landsbygda. Vi følger den harde arbeidshverdagen og de kjedsomme kveldene i et lokalmiljø der alt er farget grått og kaldt av støvet fra gruva. Den yngste av de to brødrene, Emil, blir av de andre kollegaene oppfattet som eksentrisk og rar. Han selger hjemmebrent som er laget på kjemikalier stjålet fra arbeidsplassen, og utenom kontakten med broren holder han seg for det meste for seg selv.

Vi følger Emils søken etter tilhørighet og higen etter kjærlighet i et hardt mannsmiljø der det ikke er plass til sårbarhet. Men Vinterbrødre er ikke en film der handling er viktig; det er heller de modige formgrepene som driver den frem, og den originale bruken av omgivelsene som får filmen til å slå gnister og etterlater deg med opplevelsen av aldri før å ha sett noe helt lignende. Lange tagninger av klaustrofobiske gruvesjakter og nedstøvet vinterlandskap, absurde drømmesekvenser, slåsskamper med nakne menn, kombinert med et intenst lydbilde der de mekaniske lydene fra gruva og den omliggende naturen alltid er nærværende. Hlynur Pálmason har skapt en fascinerende og fengslende debut med et fysisk nærvær som vil få publikum til å sjangle ut av kinomørket – en rå, rystende og vakker film.

Vinterbrødre vant hovedprisen på fjorårets CPH:PIX, og stakk av med hele ni priser under dansk filmakademis prisutdeling. Filmen åpnet filmfestivalen i Locarno, der Elliott Crosset Hove også vant prisen for beste mannlige skuespiller for rollen som Emil.

«Der er enkelte film, der virker som om, det ikke er mennesker, der står bag. Film der fremstår som om en eller anden urkraft har skabt dem. Som om de fuldt formet er vokset frem fra naturen. Sådan er det med Vinterbrødre. (…) På en gang uvirkeligt stilfuld og helvedes menneskelig. Måske en af de mest imponerende debutfilm i den danske filmhistorie.» – Kinosaur.dk

Hlynur Palmason (f. 1984) er en islandsk regissør og manusforfatter. Han ble uteksaminert fra Den Danske Filmskole med kortfilmen En Maler i 2013. Vinterbrødre er hans spillefilmdebut, og filmen har allerede vunnet flere priser på forskjellige filmfestivaler.

Danmark, Island 2017
Regissør Hlynur Palmason
Manus Hlynur Palmason
Fotograf Maria Von Hausswolff
Skuespillere Elliott Crosset Hove, Simon Sears, Victoria Carmen Sonne
Språk Dansk, engelsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 94 min
Seksjon Oslo Grand Pix Nordisk Fiksjon, Publikumsprisen
Genre Drama