close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Toppen av ingenting

68 år gamle Nojet har levd et liv i sus og dus i utlandet, men må vende tilbake til Sverige når faren blir syk. Etter hans død må Nojet finne ut hva hun skal gjøre med arven; en boligblokk midt i Stockholm sentrum. Nojet ikler seg rollen som forretningskvinne, og trer inn i den nye hverdagen med stor selvtillit og handlekraft. Men ting blir snart mer komplisert, og det som først så ut som en gullgruve viser seg heller å være en hemsko uten sidestykke. For hvordan får man solgt et hus som er i dårlig stand, hvor leieboerne har nedarvede kontrakter og planlegger å ta over hele blokken selv?

I Toppen av ingenting får vi servert eksperimentell filming med tettgående kamera, høyt tempo og et fengende soundtrack. Filmens stjerne er uten tvil Léonore Ekstrand i rollen som Nojet, som på mesterlig vis klarer å portrettere en karakter som man både sympatiserer med og forakter på samme tid.

Regissør Måns Månsson, som tidligere har markert seg med spillefilmen Yarden, har laget en surrealistisk fabel med krass samfunnskritikk av dagens boligmarked – som er vel så reell her i Norge som i resten av verden. Dette, kombinert med et sterkt portrett av en beintøff kvinne som må kjempe med nebb og klør for å overleve, gjør filmen til en beksvart komedie du både vil le og grøsse av.

«Like a cinematic pipe bomb (…) The Real Estate has sincerely blown audiences to polar opposites of opinion.» – Screen Anarchy

Måns Månsson (f. 1982) fra Stockholm er både regissør, fotograf og produsent. Han har tidligere laget dokumentaren H:r Landshövding (Mr Governor) og fiksjonsfilmen Yarden, begge vist på Berlinalen i henholdsvis 2009 og 2016. Toppen av ingenting var i årets hovedkonkurranse i Berlin. Axel Petersèn (f.1979), også fra Stockholm, er en kunstner og filmregissør som har laget en rekke filmer som har blitt vist på filmfestivaler i blant annet Berlin, Toronto og Venezia. Han har også laget video- og fotokunst for utstillinger for en rekke gallerier og institusjoner.

Sverige 2018
Regissør Måns Månsson, Axel Petersén
Manus Axel Petersén
Fotograf Måns Månsson
Skuespillere Léonore Ekstrand, Christer Levin, Christian Saldert
Språk Svensk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 88 min
Seksjon Oslo Grand Pix Nordisk Fiksjon, Publikumsprisen
Genre Comedy drama