close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Styx

En lege møter på et umulig moralsk dilemma på det åpne hav. I et forsøk på å unnslippe den stressende hverdagen som «first responder» i ulykkessituasjoner, legger hun ut på en seiltur fra Gibraltar. Det som skulle være en avkobling blir fort et grusomt møte med virkeligheten når hun treffer på et skip fylt med flyktninger. Valget blir umulig når hun innser at hun er den eneste som kan redde menneskene ombord, men båten ikke på langt nær er stor nok til å romme alle i nød.

Styx føyer seg inn i en tradisjon med filmer som hovedsakelig utspiller seg på én location. Her er det seilbåten til hovedpersonen (fantastisk spilt av Susanne Wolff!), som dialogløst blir nødt til å takle en situasjon som gradvis øker i intensitet. Det som gjør dette så imponerende er at det er en film med bare ren handling. Vi ser Wolff reagere og handle i samsvar med situasjonene hun støter på, og i filmens første halvdel kommer mye av spenningen ut av å se en ekstremt kompetent person gjøre noe hun kan så godt.

Flere har pekt på likhetene mellom Styx og Robert Redford's All Is Lost, men det er bare på overflaten. Filmen skifter gir når Wolffs karakter tvinges til å se flyktningkrisen rett i hvitøyet, og dermed stifter ekstremt nært bekjentskap med en situasjon de fleste av oss bare upersonlig tar stilling til via nyhetsmedier. 

«This is All Is Lost with a spinning moral compass and a topical dimension that proves even more gripping than its brilliantly achieved visceral action.» – Variety

Wolfgang Fischer (f. 1970) studerte psykologi og billedkunst ved universitetet i Wien samtidig som han studerte film og video ved kunsthøyskolen i Düsseldorf. Han har tidligere laget kortfilmen Grau, og den psykologiske thrilleren Was du nicht siehst fra 2009 ble hans spillefilmdebut. Styx er hans andre film.

Tyskland, Østerrike 2018
Regissør Wolfgang Fischer
Skuespillere Susanne Wolff, Gedion Oduor Wekesa, Alexander Beyer
Språk Engelsk, tysk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 94 min
Seksjon Discovery Pix Perler
Genre Drama