close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Partisan

Filmen om den legendariske teaterscenen Volksbühne i Berlin kunne ikke fått en bedre tittel enn Partisan – her det virkelig snakk om kunstnerisk motstandskamp.

Fra starten i 1992, i et forent kapitalistisk Tyskland, har Volksbühne vært et radikalt alternativ: Med sin revolusjonære visuelle profil og kollektive arbeidsform er dette alt annet enn pyntelig underholdning. Intet tema er tabu, og spilletiden kan gjerne bikke seks timer. Samtidig ligger det kunstnerisk genialitet bak provokasjonen. Volksbühne har øvd innflytelse på teaterscener over hele verden, også i Norge – blant annet gjennom sin bruk av video, sin overskridende spillestil og sin respektløse og originale tilnærming til både klassikere og nyere dramatikk.

Partisan tar oss gjennom Volksbühnes historie, fra teatersjef Frank Castorf startet det hele i 1992 til han ble tvunget til å gå av i 2016 som ledd i teaterets «fornyelse». Vi får klipp og intervjuer, der alle fra staben på gølvet til sjefen sjøl får gi sin versjon av historien. En underholdende og opplysende film som vil gi deg fornyet tro på at teater er viktig og farlig, og ikke bare kan forandre samfunnet – men skape noe helt nytt.

SAMTALE OM TEATER PÅ FILM

Etter visningen av filmen torsdag 7. juni blir det panelsamtale om Volksbühne og dets betydning for tysk og norsk teater. Hvorfor har teatret oppstått akkurat i Berlin og hvordan har det påvirket norsk scenekunst?

I panelet: Per Boye Hansen, tidligere sjef ved Den Norske Opera & Ballett. Therese Bjørneboe, kritiker. Susanne Øglænd, teater- og operaregissør. Jenny Nörbeck, teaterregissør og filmskaper. Ordstyrer: Valborg Frøysnes.

Arrangementet er et samarbeid mellom Oslo Pix, Heddadagene og Norsk Shakespearetidsskrift, med støtte fra Goethe-Institut Norwegen.

Tid og sted: Torsdag 7. juni, Saga kino, kl 17.30 – 20.30
Pris: 120

Kjøp billetter her

Lutz Pehnert (f.1961) er  tysk journalist og regissør. Han er mest kjent for dokumentarfilmer og debuterte i 1996 med Brand som ble vist på filmfestivalen i Berlin det samme året. Matthias Ehlert (f.1967) er også journalist, vært redaktør for flere tidsskrifter og var medregissør på Brand med Pehnert. Adama Ulrich er en tysk journalist som blant annet har laget dokumentarfilmen Ma Vie – Frank Castorf fra 2012.

Tyskland 2017
Regissør Matthias Ehlert, Lutz Pehnert, Adama Ulrich
Språk Tysk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 130 min
Seksjon Perspektiver Pix on Art
Genre Documentary