close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Orlando

Leken, elegant, forrykende, briljant, dristig, vakker, sexy, hipp og morsom: Lovordene har haglet over Sally Potters Orlando siden den kom ut i 1992. Og hvert eneste ett er fortjent. Født som britisk adelsmann på 1500-tallet får Orlando (Tilda Swinton) på mystisk vis en gave av dronning Elizabeth I på hennes dødsleie: han skal forbli evig ung. Og slik reiser han gjennom to århundrer som poet og ambassadør, til han én morgen våkner opp som kvinne. Dermed frarøves han (selvsagt!) all eiendom og myndighet, men klarer å overvinne begrensningene og tar seg helt inn i vår egen tid.

Orlando er kostymedrama på sitt ypper ste, full av fantastiske iscenesettelser og vittig dialog. På bare én og en halv time får den sagt mer om kjærlighet, kunst, makt og 400 års historie enn mange TV-serier klarer å si på flere sesonger. Filmen er basert på Virginia Woolfs roman fra 1928 – en av hennes mest lettlivede, satiriske og populære bøker. Forfatterens kritikk av datidens kjønnsroller skinner tydelig igjennom i filmen, og finner også gjenklang i det 21. århundre.

En teaterversjon av Orlando spilles i Oslo 13. og 14. juni uka etter Oslo Pix, som del av teaterfestivalen Hedda-dagene. Forestillingen vant Heddaprisen i 2017, og teaterregissør Sigrun Strøm Reibo kommer til visningen av filmen for å samtale med oversetter Merete Alfsen om Orlando som litteratur, teater og film

Sally Potter (f. 1949) er en engelsk regissør og manusforfatter. I 2012 ble hun utnevnt til Officer of the Order of the British Empire for sin innsats for filmkunsten, og det har blitt arrangert retrospektiver av hennes arbeid på bl.a. BFI Southbank og MoMa i New York. Filmene hennes har vunnet prestisjetunge priser på så godt som alle de viktige internasjonale festivalene. Orlando (1992) var hennes andre spillefilm og en umiddelbar klassiker; den vant publikumsprisen i Berlin og «Beste film» i Firenze.

UK, Russland, Italia, Frankrike, Nederland 1992
Regissør Sally Potter
Språk Engelsk, fransk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 94 min
Seksjon Perspektiver Pix on Art