close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Nico, 1988

Nico (alias Christa Päffgen) ble ved et warholsk trylleslag verdensberømt i The Velvet Underground i 1967, som den mystiske høye blondinen med den mørke, sensuelle stemmen. 20 år seinere rir berømmelsen henne som en mare: Karrieren skranter parallelt med den gamle turnébussen hun bruker til å bevege seg gjennom Europa, og den livstrøtte heroinisten Nico har mistet troen på alt.

Susanna Nicchiarellis intense Nico, 1988 utspiller seg utenom de vante, glamorøse biopic-klisjéene og skildrer i stedet de to siste årene i den karismatiske kunstnerens liv. Det er kvinnen bak ikonet som interesserer filmskaperen: Den plagede og paranoide Nico, som den ene siden lever på fordums storhet, og på den annen forsøker å gjøre opp med hele fortiden for omsider å finne seg selv. Hun skinner i scenelyset og visner i dets skygge, mens hun prøver å finne styrken til å snu ryggen til det hele, flytte på landet og bli gjenforent med sin sønn. Resultatet er et oppriktig og engasjerende portrett, som appellerer til langt flere enn Nicos fans. Båret av en forrykende Trine Dyrholm i tittelrollen, som med kropp, sjel, mengder av mot og vidunderlig sangstemme, gir Nico liv og leverer en av sin karrieres beste prestasjoner. Nico, 1988 vant hovedpremien på filmfestivalen i Venezia, og har siden da gått sin seiersgang på festivaler verden over.

«Nicchiarelli dives deeply into the life of a tragic but remarkable woman, memorably portrayed by Danish actress and singer Trine Dyrholm as an unpleasant, hurtful junkie plagued with memories and regrets.» – Hollywood Reporter

Susanna Nicchiarelli (f.1975) er en italiensk regissør og manusforfatter. Hennes første spillefilm, Cosmonauta (2009), ble vist på flere filmfestivaler og vant to priser på filmfestivalen i Venezia. Nico, 1988 har allerede blitt vist på blant annet Göteborgs filmfestival og filmfestivalen i Venezia hvor den vant prisen for beste film.  

Italia, Belgia 2017
Regissør Susanna Nicchiarelli
Skuespillere Trine Dyrholm, John Gordon Sinclair, Anamaria Marinca
Språk Engelsk, tysk, tsjekkisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 93 min
Seksjon Discovery Pix Perler
Genre Drama