close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Hobbyhorse Revolution

Rumpeldunk med heste-vri! Aisku, Elsa og Alisa har en litt uvanlig hobby: De bruker nemlig all sin fritid på å ri på kjepphester – i ordets originale forstand. Kjeppene med hestehoder i tøy har ifølge denne finske dokumentaren blitt gjenstand for en stadig økende oppmerksomhet de siste årene, og nå fins det en rekke dedikerte konkurranser, treningsleirer og lignende for kjepphestentusiastene. 

Gjennom en god balanse mellom intime intervjuer og opptak fra treninger, konkurranser og messer klarer regissør Vilhunen å gi oss et virkelig fascinerende innblikk i denne, for de fleste, hittil ukjente verdenen. Ettersom vi blir kjent med jentene – for, i likhet med sine levende motstykker tiltrekker kjepphestene i all hovedsak unge jenter – får vi også innblikk i grunnene til at de investerer så mye følelser og tid i en såpass uvanlig hobby. Flere av dem sliter med psykisk uhelse, krevende sosiale og familiære hverdagsliv og lignende, akkurat som utallige andre tenåringer verden over.

Hva er det så som driver akkurat disse jentene til akkurat denne hobbyen? Kanskje kan svaret ligge i fantasi-aspektet, der de driver «hestene» sine gjennom hinderløyper og dressurbaner i dyp konsentrasjon. Kanskje er det nostalgi og en videreføring av en barndomsleke som kan hjelpe en gjennom de krevende tenåra. Eller kanskje dette er et klassisk tilfelle av at hvis du må spørre, så vil du aldri forstå. Uansett har Vilhunen blitt rost for å bruke kjepphestrevolusjonen som utgangspunkt for å se nærmere på den altoppslukende fascinasjonen og entusiasmen mange mennesker opplever – for ett eller annet – i løpet av barn- og ungdomstiden, og dokumentaren har blitt kalt et manifest for å stå på sitt i møte med mobbere og en skeptisk verden.

Selma Vilhunen (f. 1976) er en av Finlands mest lovende filmskapere. Etter at hun ble Oscar-nominert for kortfilmen Do I Have To Take Care of Everything? i 2012 har hun fått støtte til å arbeide langsiktig med en rekke filmer. Hennes debutfilm, Little Wing ble nominert i ti kategorier til Finlands nasjonale filmpris Jussi og ble vist på Oslo Pix i 2017.

Finland 2017
Regissør Selma Vilhunen
Manus Selma Vilhunen, Okku Nuutilainen
Fotograf Selma Vilhunen, Sari Aaltonen
Skuespillere Mariam Njie, Elsa Salo, Alisa Aarniomäki
Språk Finsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 88 min
Seksjon Oslo Grand Pix Nordisk Dokumentar, Publikumsprisen
Genre Documentary