close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Amatører

Gabriela Pichler følger opp den strålende debutfilmen Spise sove dø (2012) med nok en hjertevarm, men nyansert film fra den svenske landsbygda. Den fiktive bygda Lafors ligger an til å bli lokasjon for en tysk lavpriskjede. Kommunen utlyser videokonkurranse på den lokale skolen for å vise stedet fra sin beste side, og de to venninnene Dana og Aida går i gang med pågangsmot og smarttelefon. Bildet de to jentene tegner av bygda blir et ganske annet enn det som var tanken til stedets styrende menn og kvinner, som parallelt har laget en skrytefilm av verste merke til det storfine besøket fra Tyskland.

Livet på den svenske landsbygda er ofte assosiert med Astrid Lindgren, maistang og evig sommer. I Amatører er bildet betydelig mer spaltet enn som så, og filmen har høstet lovord i hjemlandet for sin realistiske skildring av livet utenfor storbyene i Sverige. Lafors er hardt rammet av fraflytting, stedets tekstilproduksjonen er flyttet til den tredje verden og det finnes bare én kafé på stedet. Dessuten bor det faktisk innvandrere på landsbygda. Gjennom sin bruk av amatørskuespillere får filmen et dokumentarisk preg, og både filmens morsomme scener og de mer alvorspregede har gjenkjennelsesfaktor for alle som har tilbragt mer enn fem minutter på bygda.

Gabriela Pichler (f. 1980) slo gjennom med debutfilmen Äta, sova, dö i 2012 og ble første kvinnelige regissør til å vinne Guldbaggar for beste film, beste regi og beste manus. Filmen vant også publikumsprisen på filmfestivalen i Venezia. Amatører var årets åpningsfilm på Göteborg filmfestival, og vant hovedprisen Dragon Award Best Nordic Film på samme festival.

Filmen er distribuert av Arthaus. 

Sverige 2018
Regissør Gabriela Pichler
Manus Gabriela Pichler, Jonas Hassen Khemiri
Fotograf Johan LUNDBORG
Skuespillere Shada Ismaeel, Maria Nohra, Susanne Hedman
Språk Svensk
Undertekst Norsk
Visningsformat DCP
Spilletid 102 min
Seksjon Oslo Grand Pix Nordisk Fiksjon, Publikumsprisen