close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

A Gentle Creature

En pakke ble sendt til et fengsel, men kommer i stedet i retur. Hvorfor? En navnløs kvinne legger ut på en kafkaesk reise for å finne ut hva som har skjedd med hennes ektemann, pakkens mottaker, som presumptivt sitter bak lås og slå i Sibir. I fengselsbyen møter kvinnen både maktsyke byråkrater og en grotesk underverden; nye utfordringer hvor enn hun henvender seg. Men på tross av sitt milde vesen, holder hun ut ydmykende og farlige situasjoner, og rolleportrettet ved Vasilina Makovetseva er utrolig finstemt og fascinerende å se på.

Tematisk og visuelt ligger filmens handling, og rollefigurens liv og skjebne, nær en marerittforestilling om Sovjet. Bak den fiktive fortellingen, som er inspirert av en Dostojevskij-novelle, aner man konturene av landets utstrakte og omfattende fengselssystem. Men det hintes til at også samfunnet på utsiden lider under strukturer som er i ferd med å skvise livsgnisten ut av sine innbyggere. At filmen er satt til nåtid og Putins Russland, gir den en politisk slagferdighet på høyde med filmene til den russiske auteuren Andrej Zvyagintsev (Leviatan).

«It's a bleak-hearted watch, but this Siberian-set drama offers a powerful journey through an unforgiving society.» – Time Out

Sergey Loznitsa (f. 1964) er en ukrainsk regissør og matematiker. Han er kjent både for å lage dokumentar- og spillefilmer. Filmen My Joy fra 2010 var i hovedkonkurransen i Cannes, og In the Fog (2012) kjempet om Gullpalmen på samme festival to år senere. Det samme gjorde A Gentle Creature, hans tredje spillefilm, under fjorårets Cannes-festival.

Frankrike, Tyskland, Russland, Litauen, Nederland, Ukraina, Latvia 2017
Regissør Sergei Loznitsa
Skuespillere Liya Akhedzhakova, Valeriu Andriutã, Vasilina Makovtseva
Språk Russisk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 143 min
Seksjon Oslo Grand Pix Internasjonal, Publikumsprisen
Genre Drama