close

Og vinnerne er....

Det er med stolthet vi kan presentere årets vinnere av Oslo Grand Pix og Publikumsprisen.

Av 8. jun 2019

20 skarpe, utfordrende, vakre og fengslende filmer har kjempet mot hverandre i henholdsvis tre konkurranseprogram: for internasjonal film, nordisk fiksjon og nordisk dokumentar.

Juryene har hatt en tøff jobb, men har kommet frem til hver sin avgjørelse.

Oslo Grand Pix: Internasjonal konkurranse  

Syv filmer har konkurrert om prisen for beste internasjonale film. Vinneren mottar en pengepremie på 10.000 kr gitt av Institute Francais og TV5 Monde – i tillegg til heder og ære.

De nominerte: The Beast in the Jungle, Girls of the Sun, Honeyland, Her Smell, I do not care if we go down in history as barbarians, Systemsprenger og The Realm.

Juryen har bestått av: Bartek Kaminski, Helga Brekke Mathisen og Gunhild Varvin

Juryens begrunnelse:

Hvordan bestemmer man hvilken film som er best på tvers av ulike sjangre og forskjellig type innhold. Det er litt som å sammenligne et eple med en sebra – de kan ikke konkurrere med hverandre.

Til tross for disse åpenbare utfordringene har juryen kommet frem til en enstemmig beslutning om å hylle en ny vri for den sosialrealistiske tradisjonen. Hovedperson bryter ut av arketypene som kjennetegner sjangeren, og vi ble begeistret av en karakter vi er kjent med – men sjelden ser representert på skjermen. Denne filmen er en eksepsjonell debutfilm som presenterer relevante spørsmål om hvordan enkeltindivider forholder seg til hverandre og som representanter i et større system. Vi ble engasjert av balansen mellom mørket og lyset, uvilligheten til å presentere en hurtig løsning, samt den sirkulære sammensetningen speilet i form, innhold og karakter. Skuespillerpresentasjonen til den ni år gamle hovedrollen i filmen alene hadde nok innflytelse til å ta oss alle med storm.

Vinneren av Oslo Grand Pix: Internasjonal 2019 er Systemsprenger regissert av Nora Fingscheidt. Filmen er distribuert av Mer Film og kommer på kino høsten 2019.

Oslo Grand Pix: Nordisk fiksjon

Syv filmer har konkurrert om prisen for beste nordiske fiksjonsfilm. Vinneren mottar en pengepremie på 25.000 kr, og prisen er gitt av vår hovedsponsor Blockbuster.

De nominerte: Dronningen, Aniara, Aurora, Cutterhead, DU, Goliat og Void

Juryen har bestått av: Kristine Berg, Anne Köhncke, Namra Saleem

Juryens begrunnelse:

Det har vært en fargerik og interessant uke, som har tatt oss gjennom mange ulike universer. Likevel var juryen enstemmig i sin beslutning. Prisen for beste nordisk fiksjonsfilm går til en film som har rystet oss helt inn til beinet. I denne filmen er noe som virkelig står på spill. Den er brutal, og likevel veldig skjør. Mye takket være strålende skuespill og godt samspill dem imellom. Det er nesten som å se stjerner bli født. Med et sterkt, enkelt og realistisk manus er har filmen en overbevisende kraft og følsomhet som etterlot oss ambivalent og med hjertesorg. Gjennom denne filmen får vi tilgang til et univers og karakterer vi vanligvis ser gjennom overfladiske machobriller. Eller som samfunnets tapere. I denne filmen er det lett å kjenne igjen menneskenes grunnleggende behov og relasjoner. Det som ser lett ut fra utsiden er alt annet enn dette når du står på innsiden.

Vinneren av Oslo Grand Pix: Nordisk fiksjon 2019 er Goliat regissert av Peter Grönlund. Filmen er distribuert av Mer Film.  

«Vi er utrolig glade for denne prisen, og på vegne av regissør Peter Grönlund sier vi tusen takk til Oslo Pix og juryen,» sier Mer Film. Goliat får norsk kinopremiere 28. juni.

Oslo Grand Pix: Nordisk dokumentar

Seks filmer har konkurrert om prisen for beste nordiske dokumentar. Vinneren mottar en pengepremie på 25.000 kr, og prisen er gitt av vår hovedsponsor Blockbuster.

De nominerte: En gang Aurora, Cold Case Hammarskjöld, Parning, Q’s Barbershop, Gods of Molenbeek, Transnistra.

Juryen har bestått av: Søren Birkvad, Lise Fearnley, Marie Bergby Hadeland

Juryens begrunnelse:

Vinneren av Oslo Grand Pix Nordisk Dokumentar går til en film som er et helhetlig og balansert stykke dokumentarkunst. Subtilt bygget opp med delikat kinematografi, har filmen en hypersensitiv visjon om å portrettere unge mennesker uten retning - i et øde område i Øst-Europa. Spesielt klarer filmens originale motiv - en sensuell tenåringsjente som omgir seg med flere jevnaldrende gutter –  å skape en atmosfære der naturlig kroppslig nærhet og pulserende intensitet står i motsetning til den gråtunge klisjéen som ofte preger øst-europeisk realisme.

Vinneren av Oslo Grand Pix: Nordisk dokumentar går til Transnistra regissert av Anna Eborn.

Publikumsprisen

Alle filmene i de tre konkurranseprogrammene konkurrerer om publikums gunst, og den gjeve tittelen som vinner av publikumsprisen.

Folket har talt, og tross en svært jevn konkurranse er det åpningsfilmen Dronningen, regissert av May el-Toukhy, som gikk av med seieren. Filmen er distribuert av Storytelling og filmen kommer på kino 30. august.

«Vi er svært fornøyde med at også det norske kinopublikum har sett kvaliteten i filmen Dronningen, og gitt den publikumsprisen på Oslo Pix!» sier Frank Johnsen, distribusjonssjef i Storytelling.

Vi har satt opp ekstravisning av Dronningen på festivalens siste dag. Se den på Saga kino kl. 21.00. 

Publikumsprisen er sponset av Scandic, og vi trekker én heldig vinner blant alle som har stemt. Vinneren får et gavekort på én natt for to personer på et valgfritt Scandic Hotel. Vinneren trekkes mandag 10. juni.