close

Dyrholm, Meirelles og Karukoski årets hovedgjester

Møt dronningen av dansk film, en Oscar-nominert brasilianer og en finsk regissør med Hollyood-karriere! Her er en oversikt over årets festivalgjester på Oslo Pix.

Av 20. mai 2019

For mange publikummere er det toppen av festival-kransekaka å få møte menneskene bak filmen. Årets Oslo Pix-program gir deg mulighet til å engasjere deg i samtale med noen av de mest spennende filmfolka fra Norge, Norden og verden.

Trine Dyrholm fra Danmark er en av de virkelig store profilene på årets Pix-program. Dyrholm, som slo igjennom i Thomas Vinterbergs Festen i 1998, regnes som en av Nordens fremste skuespillere, og har vunnet den danske Bodil-prisen for beste hovedrolle hele fem ganger.

På årets Oslo Pix-program spiller hun i hele tre filmer, inkludert åpningsfilmen Dronningen som har fått danske kritikere til å dyppe pennen i gull denne våren. Dyrholm er til stede når filmen vises i storsalen på Klingenberg kino på festivalens åpningskveld 3. juni. Dagen etter stiller hun til samtale etter visningen av filmen på Vega Scene.

- Det slår virkelig gnister av Trine Dyrholms skuespill i Dronningen, så det er selvsagt stor stas for oss å ha henne her som representant for filmen og som en av våre hovedgjester, sier programsjef Cato Fossum.

VELGER KVINNELIGE FILMSKAPERE

I tillegg til Dronningen har Trine Dyrholm biroller i to andre Pix-filmer: Unge Astrid, biografifilmen om Astrid Lindgren som er en av årets headlinere, og zombie-filmen Ever After.

- Det er verdt å merke seg at alle de tre filmene er regissert av unge, kvinnelige filmskapere på vei fram i karrieren. I fjor spilte hun rollen som rocke-ikonet Nico i Susanne Nicchiarellis film Nico, 1988, så dette er et tydelig mønster i hennes karrierevalg, påpeker Fossum.

Tirsdag ettermiddag blir det anledning til å lære den danske skuespilleren nærmere å kjenne når Oslo Pix arrangerer en egen mesterklasse med henne i Salongen på Vega Scene. Her vil Dyrholm snakke nærmere om filmer og serier hun har spilt i, og dele tips og erfaringer fra sin karriere, alt i samtale med skuespiller og regissør Maria Bock.

Arrangementet er et samarbeid med Norsk skuespillersenter, Norsk skuespillerforbund, Skuespiller- og dansealliansen (SKUDA), Wift-Norge og Heddadagene.

Påmelding til mesterklassen finner du her.

MØT BRASILS MESTERREGISSØR

Selv om nordisk, europeisk og amerikansk film står i fokus på Oslo Pix, har vi hentet årets andre hovedgjest fra Brasil. Fernano Meirelles ble verdenskjent for thrilleren City of God, som ble nominert til fire Oscar-priser og gikk sin seiersgang på filmfestivaler verden over i 2002.

- Vi setter selvsagt opp en spesialvisning av den filmen i anledning besøket – fredag kveld på Saga kino. Det blir en unik anledning til å se et virkelig mesterverk i moderne film med introduksjon av Meirelles selv, så jeg håper Oslo-publikummet kjenner sin besøkelsestid, sier Cato Fossum.

Etter gjennombruddet har Meirelles fått en internasjonal regi-karriere, blant annet med filmen The Constant Gardener. Parallelt har produksjonsselskapet hans O2 Filmes blitt et av Brasils største og viktigste, noe regissøren nå utnytter til å kjempe for en av sine hjertesaker: bevaringen av regnskogen i Amazonas og leveområdene til urfolkene der. I Oslo skal Meirelles delta på flere møter med organisasjoner og politikere for å presentere sitt arbeid.

- Dette er noe vi i Oslo Pix er veldig glade for å kunne legge til rette for, sier Fossum.

Du kan møte Fernando Mereilles på visningen av City of God fredag 7. juni.

Han vil også intervjues av Lars Ole Kristiansen fra Montages på vår festivalscene utenfor Klingenberg kino tors 6. juni kl. 17.

TOLKIEN-REGISSØR – OG NORSKE, SPANSKE OG SVENSKE GJESTER

Den finske filmskaperen Dome Karukoski har fått sjansen i Hollywood med biografi-filmen Tolkien, som får norsk førpremiere under Oslo Pix. Karukoski er til stede på første visning av filmen lørdag 8. juni på Vega Scene.

I løpet av festivalen kan du også stifte bekjentskap med den spanske filmskaperen og skuespilleren Gustavo Salmeron, som er her med den sjarmerende dokumentaren Lots of Kids, a Monkey, and a Castle. Skuespiller Joakim Sällquist møter Pix-publikum på førpremiere av den svenske filmen Goliat – og en rekke norske filmskapere presenterer nye filmer i programmet Norsk Indie: Paul Tunge med filmen DU, Mona J. Hoel med Skal dere gå allerede?, Anders Emblem Skynd deg sakte, Lene Berg False Belief og Mariken Halle Vi er her nå.

Få også med deg kortfilmprogrammet Pix Kort, hvor noen av de mest talentfulle filmskaperne i Oslo- og Viken-regionen kommer og presenterer sine filmer.

Les mer om alle av årets gjester på Oslo Pix her!