close

Ny seksjon for norsk indiefilm

Under årets festival har vi, i samarbeid med Vega Scene, laget en ny seksjon for uavhengig norsk film.

Av 23. mai 2019

I årets nye seksjon viet uavhengig norsk film finner du nye titler av Paul Tunge, Mona Hoel, Anders Emblem, Lene Berg og Mariken Halle. Sistnevnte er en Work in Progress-visning.

Seksjonens åpningsfilm blir Paul Tunges Du, som også vises som del av festivalens nordiske konkurranseprogram. Den får dermed to visninger under festivalen, i motsetning til de andre som altså skal ha en visning hver. Skynd deg sakte og False Belief er tidligere vist på andre festivaler eller i andre sammenhenger i Norge, mens Du og Skal dere gå allerede? begge skal ha premiere på Oslo Pix.

– Hensikten er både å gi rom til underskogen i norsk film, og å bidra til samtalen i norsk bransje om hva norsk film med kunstneriske ambisjoner skal være – og hvordan filmskaperne selv tenker at den skal nå publikum, forteller Cato Fossum i et intervju med Rushprint.

Les hele intervjuet med programansvarlig for Oslo Pix, Cato Fossum, og programsjef på Vega kino, Truls Foss her. (krever abonnement) 

Årets seksjon består av:

DU

Ah, middelklasselivets uutholdelige letthet! Et ungt par ferierer på en arkitekttegnet hytte på Vestlandet. Havet glitrer, solen gløder, livet leker, mens de to forgjeves prøver å beholde den skjøre økonomiske og kulturelle balansen i forholdet. Paul Tunge klarer med med to skuespillere, få locations og lite ytre dramatikk å få maks ut av begrensningens kunst. Filmen både skildrer et komplekst parforhold og graver dypt i begreper som maskulinitet og materialisme. Og så ser den utrolig flott ut.

Paul Tunge (f. 1984) er en norsk regissør og filmarbeider, og debuterte med spillefilmen Kano i 2011. Alle hans filmer er laget på minimale budsjetter, uten offentlig støtte, og er blitt vist på internasjonale festivaler. Som innspillingsleder og regiassistent har Tunge bidratt til en lang rekke norske TV-serier og filmer.

Vises:

4. juni kl. 21.00. Kjøp billetter her  

7. juni kl. 18.30. Kjøp billetter her 

SKAL DERE GÅ ALLEREDE?

Med denne sjarmbomben av en dramakomedie finner regissør Mona J. Hoel tilbake til det energiske uttrykket som gjorde henne internasjonalt anerkjent på 00-tallet. Vi møter en ung kvinne med omsorgssvikt og fengselsopphold i bagasjen. Hun leier to håndverkere til å male over den gusjegrønne fargen farens leilighet – kanskje det kan hjelpe på psyken? Malerne gjør jobben billig for å hjelpe henne. Når de oppdager at det trengs hjelp til mer i huset enn selve malingen, begynner de å ta seg til rette.

Mona Johanne Hoel (f. 1960) er utdannet fotograf i New York og regissør ved Dramatiska Institutet i Stockholm, og har laget en rekke prisbelønte kort-, dokumentar- og spillefilmer. I 2000 skrev og regisserte hun Når nettene blir lange, dogme-film nr. 19 – og Norges første og eneste sådanne. Den ble vist ved prestisjetunge festivaler som Karlovy Vary og Toronto, og vant to Amanda-priser for Svein Scharffenberg og Kari Simonsens skuespill. Hoel er regissør og produsent i sitt eget selskap, Freedom From Fear Film. 

Vises: 5. juni kl. 18.00. Kjøp billetter her. 

SKYND DEG SAKTE

Anders Emblems Skynd deg sakte er en oppsiktsvekkende debutfilm, en klok og stilsikker fortelling som slår dype røtter på stedet hvor den foregår, en øy utenfor Ålesund. Her lever søsknene Tom og Fiona hvert sitt liv i utakt. Tom er autist med stort pleiebehov. Fiona er vergen hans, og prøver å bli musiker. Kanskje kan broren få plass på pleiehjem når han fyller 18? Skynd deg sakte har sparsomt med dialog, men gjør desto mer intelligent bruk av steder, bevegelser og små gester til å fortelle. 

Anders Emblem (f. 1985) laget Skynd deg sakte som del av sitt masterstudium i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Også de norske festivalene TIFF i Tromsø og Kosmorama i Trondheim har vist filmen.

Vises: 6. juni kl. 20.30. Kjøp billetter her. 

FALSE BELIEF

Kan vi faktisk tro på at politiet og rettsvesenet er der for å forsvare og beskytte oss? I False Belief følger vi kunstner og filmskaper Lene Bergs afroamerikanske partner D., en forlegger bosatt i Harlem, New York. Etter å ha anmeldt en nabo for trusler og trakassering blir D. selv arrestert, tiltalt og fengslet. Men hvorfor? D.s sak settes inn i en større politisk sammenheng, med et mangfold av virkemidler som også utfordrer våre forventninger til hva film kan fortelle, og hva den kan romme av sannheter.

Lene Berg (f. 1965) er kunstner og filmskaper, og har laget en rekke filmer og andre verk for museer, gallerier og det offentlige rom. Hun studerte film på Dramatiske institutet i Stocholm og laget sin første spillefilm i 1997. Langfilmene Kopfkino (2012) og GOMP – historier om overvåkning i Norge 1948-1989 (2014) viser hennes langvarige engasjement for marginaliserte grupper.

Vises: 7. juni kl. 21.00. Kjøp billetter her. 

VI ER HER NÅ

Vi er her nå er en ny spillefilm fra Mariken Halle. Vi følger en barselgruppe gjennom et år. Foreldre og babyer er satt sammen i grupper av helsestasjonen, og møtes hjemme hos hverandre og spiser lunsj. Noen av dem har store planer. De skal kjøpe og selge eiendom. Noen er bekymret for om de gjør ting riktig. Kan babyer spise agurk? Hva med ost?

Det småsnakkes om verden utenfor. Trump som president. Laks – skal man spise det lenger?
 Mange av dem sliter i parforholdene sine. Skjemaer på angstsymptomer fylles ut, etterhvert samværsavtaler. Det koses, klemmes og holdes. Babyene er der hele tiden, de henger på armene, sover i fangene. Vitner til de voksnes prosjekter.

Vi er her nå får premiere vinteren 2020. På Oslo Pix vises den som work-in-progress, altså i en foreløpig versjon. Etter visningen kan du delta i en samtale om filmen i Salongen på Vega Scene, hvor skaperne av filmen er til stede. Samtalen foregår i mindre grupper, hvor du får ta del i prosessen og bidra til filmens videre utvikling. Velkommen!

Mariken Halle (f. 1982) er en av Norges mest spennende og egenartede filmskapere. Hun er utdannet ved Nordland kunst- og filmfagskole, og Akademin Valand, og laget sin første kortfilm Trygve med hjertet i postkassa i 2005. Halle har fortsatt å lage filmer der dokumentar og fiksjon smelter sammen, som Kanskje i morgen (2011) og Verden venter (2014). Halle er også produsent i selskapet ALTERNATIVET.

Vises: 9. juni kl. 16.00. Kjøp billetter her.