close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

The Silence of Others

Da det spanske parlamentet vedtok Amnestiloven i 1977 ble alle politiske fanger fra Franco-tiden endelig sluppet fri. Baksiden av medaljen var det påfølgende forbudet mot å straffeforfølge dem som hadde begått de grusomme handlingene under regimet. Og som følge av dette er det i dag stor uenighet i Spania om hva som er best: å løfte frem det som skjedde ellers la fortiden ligge.

I løpet av seks års filming presenterer regissørene Almudena Carracedo og Robert Bahar oss for individer som er påvirket av Franco-regimet på ulike måter: den gamle kvinnen som legger ned blomster på motorveien der hennes egen mor ble dumpet av Francos militære, jakten på en av de mest beryktete avhørslederne Antonio Gonzalez Pacheco (med kallenavnet Billy the Kid) som bor i nærheten med en av de han torturerte, og den 80 år gamle kvinnen som kjemper en innbitt kamp for å få farens bein ekstrahert fra en av de mange massegravene i Spania.

The Silence of Others er en rystende og uhyre viktig dokumentarfilm som forteller om det som for mange er en ukjent historie. Filmen fokuserer i hovedsak på den stadig voksende grasrotbevegelsen som velger å gå via internasjonal rett for å få sin historie fortalt og rettslig oppreisning.

«Patiently gathering material over six years, Carracedo and Bahar chronicle this blossoming movement with sober journalistic diligence.» – Hollywood Reporter

Robert Bahar (f. 1975) er en amerikansk produsent, manusforfatter og regissør som har forelest ved flere filmskoler. Almudena Carracedo (f. 1972) er en spansk filmskaper som nylig mottok et æresdoktorat i USA for sitt arbeid med dokumentarfilm. Carracedo og Bahar har tidligere jobbet sammen på den Emmy-vinnende dokumentaren Made in LA (2007). The Silence of Others vant både Panorama Audience Award of Peace Film Award på årets Berlinale.

6. juni kl. 17.30 Pix Politikk
Tema: Oppgjøret etter Franco-tiden

Etter visningen blir det samtale om oppgjøret etter Franco-tida. Hva vil skje dersom Spania åpner for rettsforfølgelse av fortidas overgrep? Hvorfor er trangen til rettferdighet så sterk, og er det noe å lære fra andre lands erfaringer? Regissør Robert Bahar samtaler med psykolog Nora Sveaass (UiO). Ordstyrer: Sigrun Slapgard.

Spania, USA 2018
Regissør Robert Bahar, Almudena Carracedo
Skuespillere María Martín, José María Galante, Carlos Slepoy
Språk Spansk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 96 min
Seksjon Perspektiver Pix Politikk
Genre Documentary