close

MITT PROGRAM

FILMLISTE
KALENDER
Klikk på en visning for å se alternative tidspunkt

Making Sense Together

Kjetil er Kjetil. Kjetil er glad i katten sin, og i å spille gitar. I perioder har Kjetil også mye angst og uro, og hører stemmer; legene kaller det en psykisk lidelse. Mest av alt vil Kjetil greie seg selv. Hva skjer når systemet rundt ham ikke gir ro og stabilitet, men bare stadige institusjonsopphold, medisiner og tvang?

Det handler om makt og avmakt i Making Sense Together. Om hvordan norsk psykiatri i dag skaper maktrelasjoner mellom syk og frisk, og en maktesløshet hos pasienter, pårørende og ansatte. I filmen deler fem personer sine nære vitnesbyrd fra psykiatrien. De flettes sammen med arkivmateriale og den fiktive historien om Kjetil og moren hans, og deres møte med helsevesenets byråkrati. Uten å forenkle eller fordømme viser denne filmen hva avmaktsfølelse kan gjøre med menneskers mentale helse og selvbilde.

Fra før er filmskaper Ellen Ugelstad kjent for Indian Summer om broren Torstein, som lever med diagnosen schizofreni. Med Making Sense Together har hun laget en dristig, nyansert og brennaktuell dokumentarfilm som også gir håp – ved å lytte til de medvirkendes livserfaringer og ta dem på alvor.

Ellen Ugelstad (f. 1973) er en norsk regissør og billedkunstner. Hun er utdannet ved Academy of Art University i San Francisco, og er kjent for Indian Summer, om broren Torstein som lever med diagnosen schizofreni. Filmene hennes er vist ved en rekke festivaler og på tv. Making Sense Together får verdenspremiere under Oslo Pix.

7. juni kl. 18.00 Pix Politikk
Tema: Makt og avmakt i psykiatrien 

Hvorfor er behandlingen av psykisk syke så fokusert på tvang, medisinering og institusjonsopphold? Hva skaper avmakt hos pasienter, ansatte og pårørende – og finnes det en vei ut av uføret? 

I panelet: Ellen Ugelstad, filmskaper. Stig Mass Andersen, musiker og forfatter. Birgit Valla – psykologspesialist. Nicholas Wilkinson – Stortingets helse- og omsorgskomité (SV). Ordstyrer: Eva-Lotta Sandberg. I samarbeid med: Rådet for psykisk helse, PIO - Pårørerendesenteret.

Norge 2018
Regissør Ellen Ugelstad
Manus Ellen Ugelstad, Einar Sverdrup
Språk Norsk
Undertekst Engelsk
Visningsformat DCP
Spilletid 65 min
Seksjon Oslo Grand Pix Nordisk Dokumentar, Publikumsprisen, Perspektiver Pix Politikk